To fængselsbetjente gav en mand peberspray i en observationscelle. Tirsdag er der afsagt dom i sagen

En mand fra Aarhus har fået krænket sine menneskerettigheder jævnfør Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, som handler om forbud mod tortur.

Det vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg tirsdag.

Manden fik i april 2017 peberspray af to fængselsbetjente, mens han var anbragt i observationscelle.

En enig menneskerettighedsdomstol mener, at krænkelsen skete i form af unødvendig magtudnyttelse og på grund af ufyldestgørende undersøgelse af sagen.

Tobias Stadarfeld Jensen, som har være advokat for manden, mener, at dommen bør få Kriminalforsorgen til straks at overveje brugen af peberspray i de danske fængsler.

Det skriver han i en pressemeddelelse sendt til Ritzau.

Domstolen lægger særligt vægt på, at lovligheden af handlingen ikke var adresseret i undersøgelsen. Spørgsmålet, om det var nødvendigt at benytte peberspray, anses også som ubesvaret.

Manden blev anholdt den 24. marts 2017 og varetægtsfængslet for overtrædelse af loven om våben og eksplosivstoffer.

Gentagne gange blev han anbragt til observation og særligt sikrede celler på grund af aggressiv og truende adfærd, skriver domstolen.

Mens han var i sådan en celle, fik han peberspray af to fængselsbetjente.

Myndighederne holdt fast i, at peberspray var nødvendigt, da manden var aggressiv, havde revet sin madras i småstykker, tisset på gulvet og langet ud efter en betjent.

Manden anerkender, at han havde ødelagt sin madras, men fastholder, at han forholdt sig passivt, da fængselsbetjentene kom ind i hans celle.

Han forklarede, at han var blevet bevidstløs som følge af pebersprayen, og han blev trukket til den sikrede celle.

To dage efter hændelsen politianmeldte manden og bad om at komme til en læge, som ikke var fængselslæge. Et par dage senere blev han bedt af politiet om at gå til fængselslægen, hvilket han afslog.

Han lavede gennem sin advokat en separat klage til Direktoratet for Kriminalforsorgen. Klagen gik på brug af peberspray, og at han derefter blev anbragt i en sikret celle og fikseret til en seng.

Politisagen blev nedlagt i januar 2018. Man hæftede sig ved, at parternes udsagn var modstridende, at manden havde nægtet at blive tilset af fængselslægen, at der ingen videooptagelse var af hændelsen, og at der ikke var andre vidner.

Advokat Tobias Stadarfeld Jensen hæfter sig ved domstolens vurdering af efterforskningen. Han mener, at det må føre til ændringer:

- Efterforskningen, som politiet i denne sag gennemførte, adskiller sig ikke synderligt fra den generelle praksis hos politiet og for den sags skyld også hos Politiklagemyndigheden, når de efterforsker påstået vold begået af blandt andet fængselsbetjente og politiet.

Direktoratet for Kriminalforsorgen anerkendte, at der var gået for lang tid, før sagen blev undersøgt.

I syv måneder fra april til november 2017 var der ikke taget nogen skridt i undersøgelsen af sagen.

Det blev dog fundet, at alt relevant bevismateriale var samlet, at klageren havde afvist lægetjek, og at der ingen videooptagelse fandtes af hændelsen.

/ritzau/