ARKIVFOTO fra rum-observatoriet Very Large Array (VLA) i New Mexico.
ARKIVFOTO fra rum-observatoriet Very Large Array (VLA) i New Mexico. Foto: ROBYN BECK

Forskere har måske fundet beviset på, at rumvæsener findes. Det har bare været misforstået indtil nu.

Det mener i hvert fald to forskere hos Harvard Universitet, skriver Washington Post.

For ti år siden blev mystiske radiosignaler - som på engelsk kaldes 'Fast Radio Bursts' - opdaget af astromoner. De varer kun i få millisekunder, de er kraftige, der er kun registreret 25 af dem i løbet af årene, og astronomerne har endnu ingen idé om, hvor de kommer fra.

Tidligere har astronomer tænkt, at en forklaring var, at de mystiske radiosignaler, som også kaldes radioglimt, var udløst af stjerner, der smeltede sammen. Men den teori faldt siden til jorden.

SCIENCE SPACE GALAXY

Nu kommer to teoretikere fra Harvard Universitet med en helt ny - og noget opsigtsvækkende - teori, skriver Washington Post. De mener, at man ikke bør udelukke, at radiosignalerne kan være skabt af rumvæsener, såkaldte aliens.

En af dem - forskeren Avi Loeb - mener, at det, vi opfanger som radiosignaler, i virkeligheden kan stamme fra avanceret teknologi i det ydre rum.

»Radiosignalerne er ekstremt lysende, når man tager deres korte varighed og den store afstand fra originalkilden i betragtning, og vi har ikke kunne identificere en mulig naturlig kilde til det,« siger Avi Loeb og fortsætter:

»En kunstig oprindelse er værd at overveje og undersøge.«

De første 'Fast Radio Bursts' blev opdaget i 2007, da forskere analyserede gamle data fra 2001. Det var astrofysikeren Duncan Lorimer, der lagde mærke til det korte, men intense signal, der menes at stamme fra en galakse langt, langt borte.

Men til at skabe sådan et kraftigt signal ville man skulle bruge mere end 500 millioner gange den kraft, som vores solsystems sol har. Det har siden fået forskerne til at undres. For hvad er kilden til de signaler?

CHILE-ASTRONOMY/

Hvis man spørger forskeren Avi Loeb, som sammen med teoretikeren Manasvi Lingam udgav deres teori i Astrophysical Journal Letters forleden, kan radiosignalerne være kunstige stråler, som er skabt af en anden civilisation langt væk.

Signalerne kan stamme fra en radiosender, der vil kræve en sol-dreven generator på størrelse med en planet til at sende beskeder på tværs af galaksen. Selvom den slags teknologi er langt uden for vores rækkevidde lige nu, mener Harvard-forskerne, at det ikke er uden for fysikkens eller en avanceret alien-races rækkevidde.

Avi Loeb og Manasvi Lingam forklarer dog, at sådan en teknologi vil kræve så meget energi, at maskineriet ville smelte af sig selv - medmindre det bliver kølet ned af ekstreme mængder vand, som svarer til en planets størrelse.

NASA to reveal 'surprising' ac

Den energi, der bliver sendt ud, mener forskerne kan blive brugt til at drive 'lys-sejl', hvor rumskibe kan sejle langs lysbølgerne på samme måde, som en båd sejler på havet. Baseret ud fra de kraftfulde radiosignaler, vil det, der genererer dem, kunne skubbe noget, der vejer en million ton - eller noget, der er tyve gange større end det største cruise-skib, der nogensinde er bygget.

»Det er stort nok til at bære levende passagerer gennem interplanetære og endda intergalaktiske afstande,« siger Manasvi Lingam til det engelske medie Independent.

De to Harvard-forskere forklarer dog også selv, at deres teori bygger på mulighed. Ikke sandsynlighed.

»Videnskab er ikke et spørgsmål om tro. Det er et spørgsmål om beviser. Hvis vi siger, at noget er forud for vores tid, så begrænser det vores muligheder. Det er værd at offentliggøre ideer og lade data være dommeren over dem,« siger Avi Loeb.

Der har været flere teorier om, hvad der kunne være kilden til de mystiske radiosignaler. Nogle forskere har tidligere foreslået, at kan skyldes massive neutron-stjerner, planetære udbrud, der kan rejse gennem hele det kendte univers, eller sorte huller, som forsvinder.

AnkerAluminium

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.