Myndighederne i Melbourne i Australien gør klar til at lempe verdens længste nedlukning i den kommende uge.

Den australske storby Melbourne har brugt længere tid i nedlukning under coronapandemien end nogen anden by i verden. Men i den kommende uge vil flere restriktioner blive lempet.

Det oplyser myndighederne i byen søndag.

Blandt andet vil et krav om, at indbyggerne skal blive hjemme, blive fjernet.

På fredag, hvor mere frihed venter, vil den australske bys fem millioner indbyggere have været igennem seks nedlukninger, som har varet i alt 262 dage, siden marts 2020.

Den totale nedlukning overgår dermed nedlukningen i den argentinske hovedstad, Buenos Aires, der varede i alt 234 dage.

Mens antallet af smittetilfælde fortsat stiger i delstaten Victoria, hvor Melbourne er hovedstad, ventes staten at nå sit vaccinemål på 70 procent i den kommende uge, hvilket giver mulighed for at lempe restriktionerne.

- I dag er en fantastisk dag, siger delstatsleder i Victoria Daniel Andrews søndag.

- I dag er en dag, hvor indbyggerne i Victoria kan være stolte af det, de har opnået.

Når caféer og restauranter og forretninger genåbner, vil det være med stærkt begrænset kapacitet.

Dog ventes endnu mere frihed, når vaccinationsraten blandt delstatens voksne befolkning rammer 80 procent. Det ventes den at gøre senest 5. november.

Søndag registrerede Victoria 1838 nye smittetilfælde med coronavirus og syv coronarelaterede dødsfald.

Nabostaten New South Wales, der endte en mere end 100 dage lang nedlukning i mandags, registrerede søndag 301 nye smittede og ti døde. I New South Wales er over 80 procent af den voksne befolkning vaccineret mod covid-19.

Delta-varianten har udfordret den australske regerings strategi om at have så tæt på nul smittede som overhovedet muligt.

Mens Australien i forhold til de fleste andre lande slap nådigt gennem pandemien i 2020 ved at lukke landets grænser og indføre tiltag ved selv de mindste smitteudbrud, så er det først for nylig, at landet er kommet op i gear med vaccinerne.

/ritzau/Reuters