Det er ifølge ministerium en misforståelse, at AstraZenecas vaccine skulle have ringe effekt for folk over 65.

Det tyske sundhedsministerium afviser tirsdag medierapporter om, at AstraZenecas coronavaccine ikke virker på ældre patienter.

Ifølge ministeriet bunder rapporterne i en misforståelse, skriver det norske nyhedsbureau NTB. De henviser til en pressemeddelelse fra de tyske sundhedsmyndigheder.

Udmeldingen fra ministeriet kommer, efter at de to aviser Bild og Handelsblatt erfarede fra regeringskilder, at den tyske regering var usikker på AstraZeneca-vaccinens effektivitet. De mente ifølge medierne, at vaccinen muligvis ikke kunne få EU-godkendelse til personer over 65 år.

Vaccinen ventes denne uge at få en betinget markedsgodkendelse i EU. Men ifølge kilderne skulle den ikke være særligt effektiv til at forebygge covid-19 for personer over 65 år. Her skulle den have en effektivitet på kun otte procent.

Men de otte procent er andelen af deltagere i studiet af vaccinen, som var mellem 56 og 69 år gamle. Det handler derfor ikke om, hvor god beskyttelsen fra vaccinen er for den pågældende målgruppe, oplyser ministeriet.

AstraZeneca afviste sent mandag aften også de to avisers rapporter. De er ifølge selskabet "fuldstændig forkerte", skriver Reuters.

Den forventede udrulning af vaccinen fra AstraZeneca er ramt af forsinkelser. Selskabet meddelte i sidste uge, at det i første kvartal vil levere 60 procent færre doser af vaccinen end tidligere lovet.

EU-Kommissionen har i et brev til AstraZeneca krævet svar om årsagen til disse forsinkelser.

- Kommissionen forventer, at forpligtelserne i kontrakten overholdes. Det er afgørende for borgernes sikkerhed, siger talsmand Stefan De Keersmaecker mandag.

EU-Kommissionens cheftalsmand, Eric Mamer, tilføjer, at EU indgik kontrakten i august sidste år. EU har betalt en stor sum penge for at hjælpe producenten med at have den nødvendige kapacitet, når vaccinen er klar.

Vaccinen fra AstraZeneca er udset til at supplere de to allerede godkendte vacciner fra Moderna og Pfizer/BioNTech. Dem er Danmark og andre EU-lande begyndt at tage i brug.

I modsætning til de to vacciner har midlet fra AstraZeneca den fordel, at det ikke skal opbevares ved temperaturer langt under frysepunktet. Det gør det mindre besværligt at opbevare og distribuere vaccinen.

Vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech har i forsøg vist en effektivitet på 94-95 procent til forebyggelse af covid-19 for alle aldersgrupper. Det fremgår af Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

/ritzau/