Dokumentarserien 'The Putin Interviews' eller 'Putin ifølge Oliver Stone,' som den hedder på dansk, har fået meget omtale verden over på grund af dens ukritiske tilgang til den russiske præsident.

Men nu er især én scene kommet under lup - flere medier beskylder nemlig Putin for at sprede 'fake news'.

I tredje afsnit af den omtalte dokumentarserie, der er baseret på en række interviews med den russiske præsident Vladimir Putin, hiver præsidenten en mobiltelefon frem, og viser instruktøren Oliver Stone en video, som ifølge ham viser et russisk angreb på Islamisk Stat-krigere i Syrien i 2016.

Der er bare ét problem: Det er måske slet ikke russiske styrker, der ses på videoen.

I denne trailer fra programmet, ser man kort, hvordan Præsident Putin viser Oliver Stone videoen:

Ifølge en række medier, analytikere og tænketanke, blandt andet Meduza, Gizmodo, Conflict Intelligence Team og Atlantic Councils Lab, er der ikke tale om russiske styrker, men amerikanske.

Videoen er angiveligt fra 2009 ikke 2016. Den er filmet i Afghanistan ikke Syrien, og krigerne er ikke Islamisk Stats, men derimod Talebans.

The Conflict Intelligence Team, som er en gruppe af russiske forskere, der sporer Ruslands engagement i militære konflikter, mener, at videoklippet oprindeligt stammer fra U.S Department of Defense fra enten 2009 eller 2013, og viser en anti-Taliban aktion i Afghanistan. Det skriver Fox News.

Videoen blev angiveligt oprindeligt offentliggjort på Military.com og Kirill Mikhailov, som er forsker hos The Conflict Intelligence Team, mener, at nogen har fået fat på videoen, lagt en optagelse af en samtale mellem ukrainske piloter over den og offentliggjort den på internettet som en russisk militærvideo fra Syrien.

I en sammenligning af de to videoer side om side, som både The Conflict Intelligence Team og det amerikanske tech-site Gizmodo har lavet, kan man se, at eksplosionerne på begge videoer sker på præcis samme tidspunkt og samme sted.

Se The Conflict Intelligence Teams sammenligning af de to videoer her:

Se Gizmodos sammenligning af de to videoer her:

De identiske sammenfald mellem de to videoer, har fået folk på sociale medier til at kalde klippet falsk, samt påstå at præsident Putin ikke vidste, at videoklippet, som han stolt viste frem, rent faktisk ikke var en af hans egne styrker.

Putins talsmand Dmitry Peskov har udtalt til Meduza, at sagen er noget nonsens, og at han kan bevise, at klippet er ægte - han nævner dog ikke hvordan.

Du kan lige nu se dokumentarserien 'The Putin Interviews' eller 'Putin ifølge Oliver Stone,' som den hedder på dansk på DR2 eller på dr.dk