Ruslands præsident Vladimir Putin var med stor sandsynlighed personligt involveret i et hemmeligt hackerangreb mod Demokraternes præsidentkandidat.

Sådan lyder den kontante melding fra højtstående efterretningskilder over for det amerikanske medie NBC News.

Ifølge de to unavngivne kilder hviler efterretningen på »en høj grad af troværdighed,« skriver NBC News natten til torsdag dansk tid.

Oplysningerne fra de to regeringskilder, som ifølge NBC News har direkte adgang til efterretningerne, hævder, at præsident Putin personligt instruerede i, hvordan hacket materiale fra Demokraterne skulle lækkes til offentligheden samt hvordan materialet ellers skulle anvendes.


Ifølge kilderne havde Putins hemmelige operation mange forskellige formål, herunder at udstille korruptionen i amerikansk politik samt at sætte en kile ned mellem USA’s allierede ved at fremstille USA som et land, som andre stater ikke kan stole på.

Kilderne oplyser samtidig til det amerikanske medie, at operationen indledningsvis havde til formål at føre en såkaldt »vendetta« mod Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, der senere tabte valget til republikanernes Donald Trump.

Spekulationer om Rusland mulige rolle i præsidentvalget har flere gange tidligere været fremme i offentligheden.


Ifølge flere amerikanske medier mener CIA, der er det amerikanske efterretningsvæsen for udenlandske efterretninger, angiveligt, at russiske hackere gennemførte angreb under den amerikanske præsidentvalgkamp.

Flere amerikanske medier, herunder det anerkendte Washington Post, har også rapporteret, at CIA angiveligt har vurderet, at Ruslands regering har ønsket Donald Trump, frem for Hillary Clinton, som USA’s næste præsident. Vurderingen fra CIA bakkes dog ikke fuldt og helt op af FBI, det amerikanske forbundspoliti, skriver NBC News.

Men allerede tilbage i juni hævdede Hillary Clinton, at russiske efterretningstjenester havde trængt ind i Demokraternes partitop DNC’s computere.

»Vi ved, at russiske efterretningstjenester hackede sig ind i DNC, og vi ved, at de arrangerede, at en masse af de e-mails blev offentliggjort,« sagde Clinton dengang i et interview med tv-stationen Fox News.


Tilbage i juni afviste Hillary Clinton dog over for Fox News, at den russiske præsident, Vladimir Putin, ville foretrække hendes modstander, Donald Trump, på præsidentposten.

Anklagen mod Rusland fra Hillary Clinton i sommer kom i kølvandet på en e-mail lækage fra demokraternes partitop.  Lækagen afslørede, at fremtrædende medlemmer hos Demokraterne forberedte at spænde ben for Clintons rival i primærvalgkampen, Bernie Sanders.

Historien fra NBC News kommer samtidig med,  at det amerikanske medie Fox News, der traditionelt støtter Det Republikanske Parti, bringer en meningsmåling om Ruslands mulige rolle i præsidentvalget.


Ifølge meningsmålingen fra Fox News mener et flertal af de adspurgte amerikanske vælgere, at Ruslands mulige hackerangreb under præsidentvalgkampen ikke reelt kan have påvirket det endelige valgresultat.

USA har ikke officielt anklaget Rusland for at hacke sig ind på computere fra Demokraterne eller foretage andre digitale angreb i forbindelse med præsidentvalgkampen eller selve valghandlingen, der fandt sted i november.

Den 20. januar 2017 indsættes Donald Trump som USA's 45. præsident.