Lyt til artiklen

Voldsomme demonstrationer, bål i gaderne og krav om præstestyrets afgang. Iran er på den anden ende, efter at 22-årige Mahsa Amini døde i det religiøse moralpolitis varetægt.

Nu kan en ny udvikling puste yderligere til ilden.

Mahsa Aminis familie har fortalt, at hun blev mishandlet til døde af det religiøse moralpoliti, som anholdt den unge kvinde i Teheran, fordi hendes tørklæde dækkede for lidt af hendes hår.

Irans regering påstår derimod, at Mahsa Amini døde af et pludseligt hjerteanfald.

Bål i gaden i Teheran under en demonstration efter Mahsa Aminis død.
Bål i gaden i Teheran under en demonstration efter Mahsa Aminis død. Foto: West Asia News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men det iranske medie Iran International hævder at have fået fat i de CT-scanningsbilleder, der blev taget af Mahsa Amini efter hendes død. Og står mediets oplysninger til troende, falder det iranske præstestyres forklaring til jorden.

Helt til jorden.

Scanningsbillederne – som Iran International har offentliggjort – viser knogleskader på højre side af Mahsa Aminis kranie og blødninger og hævelser i hendes hjerne og hjernevæv.

Billeder af hendes bryst viser også omfattende skader, som ifølge Iran Internationals kilde fra Kasra-hospitalet i Teheran, hvor Mahsa Amini døde, skyldes 'adskillige slag' mod den unge kvindes hoved.

Iran International har offentliggjort disse scanningsbilleder, som skulle vise Mahsa Aminis kranie og hjerne efter hendes død.
Iran International har offentliggjort disse scanningsbilleder, som skulle vise Mahsa Aminis kranie og hjerne efter hendes død.
Vis mere

Hun var bevidstløs og hjernedød, da hun blev overført til hospitalet efter at have været i moralpolitiets varetægt.

Ifølge Iran Internationals kilde fra hospitalet var hendes lunger fyldt med blod, da hun ankom. På det tidspunkt var det ifølge kilden åbenlyst, at hun ikke ville overleve – hvad hun heller ikke gjorde.

Siden Mahsa Aminis død sidste uge har der været voldsomme demonstrationer over hele Iran.

Irans præsident, Ebrahim Raisi, har valgt at slå hårdt ned over for demonstranterne, og adskillige mennesker har mistet livet i kampe mellem demonstranter og politiet.

Titusinder af mennesker har deltaget i protesterne. Kvinder har revet deres tørklæder, som regimet kræver, de bærer, af og brændt dem.