I talkshowet 'Morning Joe' på den amerikanske tv-kanal MSNBC kommer værten og den tidligere republikanske kongresmand Joe Scarborough med en noget kontroversiel melding.

Til en briefing med en udenrigspolitisk ekspert, der skulle have fundet sted for nogle måneder siden, skulle Donald Trump angiveligt have spurgt om følgende:

»Hvis vi har atomvåben, hvorfor bruger vi dem så ikke?«

Det blev den anonyme udenrigspolitiske ekspert, som Joe Scarborough har talt med, angiveligt spurgt om hele tre gange i løbet af mødet, der varede i en times tid. Det skriver blandt andet CNBC.

Gæsterne i studiet reagerer mildest talt chokerede i klippet og spørger, om Trump vitterligt sagde det. Det holder Joe Scarborough fast i.

Trumps talskvinde Hope Hicks afviser kategorisk, at snakken har fundet sted.

Det skal dog nævnes, at Scarborough og Trump ikke ligefrem er bedste venner. Trump har åbent kritiseret Scarborough og medværten Mika Brzezinski, efter de har udtalt sig kritisk om Trump.

Forsvarsanalytiker Philip Ulrich hos Kongressen.com mener, at det reelt set er svært for amerikanerne at vide, hvad der er op og ned i sagen, og hvad Donald Trumps holdning til atomvåben er.

»Han skifter mening om atomvåben så ofte, at man nærmest ikke er sikker på, hvad der er hans holdning. Men man skal nok tage dette seneste rygte med et gran salt. Det er dog en god indikation på uroen, der er internet i partiet,« siger han og fortæller videre:

»Hvis det er rigtigt. Så er det en meget uheldig formulering af Trump. Det virker meget nonchalant. Hans image gør, at folk tænker: 'Det kunne han godt finde på at sige'. Mange ville sagtens kunne høre ordene komme ud af munden på ham. Hvis han har sagt det, er det problematisk og bekymrende, at en præsidentkandidat med 'fingeren på knappen' kan finde på at sige sådan noget.«

Philip Ulrich mener, at problemet for den 70-årige præsidentkandidat er, at det seneste rygte spiller meget godt ind i billedet af, at Trump ved meget lidt om udenrigspolitik.

»Han lavede et interview med ABC News, hvor han påstår, at Putin aldrig ville gå ind i Ukraine. Værten sagde, det er Putin og Rusland allerede. Man fornemmer lidt, at Trump tøver, og så siger han, at det ville aldrig var sket, hvis han sad i Det Hvide Hus. Det er helt grundlæggende basale ting som eksempelvis russernes tilstedeværelse i Ukraine, som Trump ikke aner noget om.«

Dog tror forsvarsanalytikeren ikke, at det kommer til at skabe problemer for Trump i den amerikanske præsidentkampagne. Her er det i stedet sagen om Khan-familien, der er problematisk for Trump. Du kan læsere mere om den sag ved at klikke her.

For og imod atomvåben
Trump har ved tidligere anledninger talt om atomvåben. Faktisk har han sagt, at han mener spredningen af atomvåben er et stort problem. Men han vil ikke udelukke noget i kampen mod eksempelvis Islamisk Stat.

»Jeg vil ikke udelukke noget som helst. Jeg vil være den sidste, der bruger atomvåben. Det er forfærdeligt at bruge atomvåben, men jeg vil aldrig nogensinde udelukke det,« har han sagt til NBC.

Tidligere har han også forklaret, at Japan og Sydkorea burde armere dem selv med atomvåben for at forsvare sig mod Kina og Nordkorea.

»Vi har et militær, der er svært svækket. Vores atom-arsenal er i en meget dårlig stand. De ved ikke engang om de virker,« har han sagt til New York Times i marts. Det må man til gengæld sige er noget af en selvmodsigelse, hvis man ser på hans kommentar om, at spredningen af atomvåben er et stort problem.

Den excentriske rigmand har dog også udtalt, at det er meget usandsynligt, at han nogensinde kommer til at benytte sig af landets atomvåben.

Den forhenværende republikanske præsidentkandidat Ted Cruz var også ude med noget af en bredside mod Donald Trump i forhold til dennes temperament. Han fortalte, hvordan han hver eneste morgen kunne læse Donald Trumps opdateringer på det sociale medie Twitter og tage sig selv i at grine.

»Vi har brug for en med dømmekraft og temperamentet til at holde dette land sikkert. Jeg kender ikke nogen, som ville føle sig trygge ved at have en som opfører sig på den måde til at have fingeren på knappen.«

Det var i samme ombæring, at Ted Cruz sagde, at Trump var så utilregnelig, at han sagtens kunne finde på at sende atombomber mod Danmark.