Det er første gang i USA's historie, at formanden for Repræsentanternes Hus væltes ved afstemning

Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA har besluttet at fjerne republikanske Kevin McCarthy som formand.

Det står klart efter en afstemning i Repræsentanternes Hus sent tirsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er første gang i USA's historie, at formanden væltes ved en afstemning.

216 stemte for at fjerne McCarthy. 210 stemte imod ifølge den amerikanske avis The New York Times.

Det var McCarthys republikanske partifælle Matt Gaetz, der havde fremsat et forslag om at fjerne 58-årige McCarthy som formand.

Gaetz og andre republikanere på højrefløjen er utilfredse med McCarthy, der for nylig indgik en aftale med Demokraterne om et midlertidigt budget.

Manden bag afstemningen lader til at være godt tilfreds med resultatet. Han siger ifølge CNN, at der var brug for at gøre op med McCarthys linje, så "vi kan vælge en formand, som er bedre".

Gaetz er valgt i delstaten Florida og kommer fra det yderste højre.

Republikanerne har et flertal på 221 mod 212 i Repræsentanternes Hus.

McCarthy var selv til stede under afstemningen. Han stemte imod forslaget om sin egen afsættelse. Efterfølgende kom flere politiske allierede forbi ham for at trykke hans hånd.

Patrick McHenry, som er valgt i delstaten North Carolina for Det Republikanske Parti, bliver konstitueret formand, inden der formelt skal vælges en ny.

Kevin McCarthy har ifølge partikammeraten Kevin Hern kort efter afstemningen meldt ud, at han ikke ønsker at genopstille.

Der er kun to gange tidligere blevet fremsat forslag om at stemme om formandens skæbne i Repræsentanternes Hus - i 1910 og 2015.

Kun i første tilfælde endte det rent faktisk med en afstemning. Den overlevede den daværende republikanske formand, Joseph Cannon.

McCarthy overtog posten som formand for Repræsentanternes Hus fra demokratiske Nancy Pelosi i januar 2023.

/ritzau/