Den amerikanske massemorder Adam Lanza var angiveligt drevet af jalousi. I fredags dræbte Lanza syv voksne og tyve børn.
Den amerikanske massemorder Adam Lanza var angiveligt drevet af jalousi. I fredags dræbte Lanza syv voksne og tyve børn. Foto: Reuters
Det var sindsyge, jalousi og ikke mindst en trussel om tvangsindlæggelse, der angiveligt drev den 20-årige Adam Lanza til at dræbe tyve børn og syv voksne.

Sidste fredag morgen klokken 9:30 brød den 20-årige Adam Lanza ind på grundskolen Sandy Hook Elementary School i staten Connecticut. Og før han tog sit eget liv, dræbte Lanza tyve børn i alderen seks og syv år samt syv voksne - heriblandt sin egen mor, Nancy Lanza.

Og nu er et muligt motiv dukket op.

I flere år havde moderen således passet sin søn, der angiveligt led af tiltagende stærke psykiske problemer.
Fornyligt havde moderen dog givet op på hjemmefronten. Hun følte sig truet. Og Nancy Lanza gjorde sig klar til at tvangsindlægge sin voksne søn på psykiatrisk afdeling.

Dét fik Adam Lanza åbenbart nys om. Moderen ville have ham umyndiggjort, så hun kunne tage den slags beslutninger. Men før hun nåede så langt, slog det klik for sønnen.

Adam Lanza tog således to pistoler og et automatgevær fra moderens omfattende våbensamling.
Først skød han moderen på nært hold i ansigtet. Og bagefter kørte han de ti minutter, det tager at komme til Sandy Hook Elementary School.

Her havde massemorderen selv været elev, da han var lille. Og sidste år havde moderen åbenbart hjulpet til med undervisningen i én af skolens børnehaveklasser.

De elever gik nu i første klasse. Og ifølge kilder i politiet i Sandy Hook, var Adam sygeligt jaloux på de små børn.

Han mente således, at moderen holdt mere af dem, end hun holdt af ham. Og beslutningen om tvangsindlæggelse fik åbenbart bægeret til at flyde over.

I dag begraver familierne i Sandy Hook og nabobyen Newtown flere af deres døde. I alt otte er nu stedt til hvile. Og både synagoger og kirker i området er hver dag fyldt til over bristepunktet - trods mange ekstra gudstjenester.

Og imens både New England og resten af USA forsøger at forstå tragedien, gør de amerikanske politikere sig klar til endnu en kamp om den amerikanske våbenlov.

Barack Obamas demokrater vil endnu engang forsøge at stramme reglerne for våbenkøb.
USAs magtfulde våbenloge National Riffle Association vil kæmpe imod. Og kun tiden vil vise, om ofrenes unge alder denne gang vil gøre nogen forskel.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.