Nye billeder fra den terrængående Mars-rover 'Curiosity' viser sensationelt spor efter vand. Billederne viser små afrundede sten, der hænger sammen som en slags cement. Det tyder på, at stenene er formet af et nu udtørret vandløb. Klik videre og se flere fund.
Nye billeder fra den terrængående Mars-rover 'Curiosity' viser sensationelt spor efter vand. Billederne viser små afrundede sten, der hænger sammen som en slags cement. Det tyder på, at stenene er formet af et nu udtørret vandløb. Klik videre og se flere fund. Foto: NASA

NASAs Mars-robot, Curiosity, har fundet spor efter et gammelt vandløb på Mars.

Robotten har taget billeder af et grundfjeld, som tyder på, at en op mod én meter dyb vandstrøm for mange år siden har rendt over det i dag tørlagte område, skriver NASA på sin hjemmeside.

Vandet har rendt med en fart på omkring en meter i sekundet, vurderer forskerne bag projektet.

Det er ikke første gang, at der bliver fundet spor efter vand på Mars, men Curiositys nye fotografier forstærker sandsynligheden. Her kan man se afrundede småsten, som vandet ifølge NASAs forskere har formet og transporteret over større afstande.

NASA havde fra begyndelsen af ekspeditionen planlagt at sende Curiosity ned i det krater, hvor vandet blev fundet, fordi tidligere fotografier fra rummet har vist tegn på vand her.

Overfladen på Mars består i dag af en gigantisk iskold ørken uden vand, men forskerne mener, at planeten engang har været varmere og med et mere fugtigt klima - sandsynligvis har der været vand på Mars i millioner af år.

Sporene efter vand er forskernes første skridt mod at afgøre, om der har været liv på Mars. Hvis der oven i købet har været sollys, og der senere bliver fundet rester efter organisk kulstof eller fossiler, kan der have været liv på den røde planet.

Curiosity har været på Mars siden 5. august. Robotten har seks hjul, er på størrelse med en personbil og udstyret med masser af kameraer og måleinstrumenter til at gøre forskerne klogere på universitets fortid.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.