Nye detaljer om tragedien på Mount Everest afslører, hvordan de syge bjergbestigere kæmpede for livet under ekstreme forhold.

Lørdag mistede 34-årige Maria Strydom fra Australien livet i forsøget på at nå toppen af verdens højeste bjerg. Maria Strydom døde af højdesyge, og dermed blev den erfarne bjergbestiger én af de i alt fire dødsofre, det legendariske bjerg har krævet den seneste uge.

Historien om den unge universitetslektor har berørt læsere over hele verden. Først var det historien om, at hendes familie fik beskeden om hendes død på nettet, der rystede folk. Dernæst blev der spekuleret i, om Strydoms veganske livsstil kan have gjort hende mere sårbar over for strabadserne i de ekstreme højder.

Som den eneste i sin gruppe nåede den sydafrikansk-fødte universitetslektor ikke toppen. Hun måtte vende om mod lejren, fordi hun følte sig træt.

Nu er der kommet nye detaljer frem om den kvindelige klatrers sidste dage.

Lederen af ekspeditionen, Arnold Coster, har nemlig i et opslag på Facebook forklaret, hvorfor andre nåede at offentliggøre Strydoms navn, før han selv eller klatrefirmaet nåede at kontakte familien. I de vigtige timer efter dødsfaldet var han og andre fra firmaet nemlig fuldt optaget med at redde hendes mand ned fra bjerget.

Han forklarer, at Maria Strydom opgav at nå toppen, fordi hun blev dårlig. På det tidspunkt befandt hun sig i den såkaldte 'death zone' kort før toppen, hvor manglen på ilt kan blive fatal. Hendes tilstand blev hurtigt værre. Hun havde problemer med at bevæge sig og var, ifølge Arnold Coster, meget konfus.

»Hendes mand og adskillige Sherpa'er (lokale bjergguider, red.) kæmpede hele natten på at få hende ned, og mirakuløst lykkedes det hende at komme tilbage til lejren i løbet af natten, efter at hun have tilbragt 31 timer i området over lejren,« skriver han.

»Det lykkedes os at stabilisere hende den nat med medicin og ilt, og næste morgen var Marisa (Maria Strydoms kælenavn, red.) i stand til at gå ud af teltet.«

Det var vigtigt at få Maria Styrdom ned til bjergets tredje lejr, da det er det højeste punkt på bjerget, hvor en redningsaktion med helikopter er mulig. Derfor fortsatte gruppen nedstigningen dagen efter.

»Maria var i stand til selv at gå, men efter to timer kollapsede hun på 'the Geneva Spur' (en stejl bjergside på Mount Everest, red.)«

»Hendes mand forsøgte at hente hende ned, men det var ikke muligt,« skriver Arnold Coster, som ejer firmaet, som stod for ekspeditionen.

Ifølge britiske The Telegraph udåndede Maria Strydom, mens hun holdt sin mand i hånden.

Marias mand, Robert Gropel, blev også syg på bjerget, men blev reddet ned i sidste øjeblik. Her er han fotograferet på et hotel i Kathmandu, hvor han nu opholder sig, mens han håber på, at hans kones lig bliver bjærget.
Marias mand, Robert Gropel, blev også syg på bjerget, men blev reddet ned i sidste øjeblik. Her er han fotograferet på et hotel i Kathmandu, hvor han nu opholder sig, mens han håber på, at hans kones lig bliver bjærget. Foto: NARENDRA SHRESTHA
Vis mere

Foto: PRAKASH MATHEMA
Vis mere

Dagen før døde en anden af ekspeditionens deltagere kort efter, at han havde nået toppen. Den 36-årige hollænder, Eric Arnold, blev dårlig under nedstigningen fra toppen og døde kort efter, at han var nået tilbage til lejr fire. Også han var ramt af højdesyge.

Strydoms mand, Robert Gropel, forsøgte selv at bjærge sin kones lig, men måtte opgive. Også han blev syg og måtte evakueres med helikopter, da teamet nåede ned til lejr tre, hvor redning med helikopter er mulig.

Dette billede viser en helikopter-redningsaktion ved Mount Everest midt i maj. Det er altså ikke undsætningen af Maria Strydoms mand, der er tale om, men en tidligere.
Dette billede viser en helikopter-redningsaktion ved Mount Everest midt i maj. Det er altså ikke undsætningen af Maria Strydoms mand, der er tale om, men en tidligere. Foto: Phurba Tenzing Sherpa
Vis mere

Efter at have modtaget behandling på et hospital i Kathmandu har han det igen godt rent fysisk. Han døjer efter sigende lidt med hoste på grund af væske i lungerne og hævelse i hjernen. Nu håber han og Strydoms familie, at det er muligt at få hendes lig ned fra bjerget. Ægtemanden ønsker ikke at rejse hjem til Australien uden sin kone.

Bjergbestigerne på dette billede er på vej fra lejr tre til lejr fire. Det viser lidt om de vanskelige forhold, der er på bjerget. Australske Maria Strydom døde af højdesyge på vej mellem de to lejre.
Bjergbestigerne på dette billede er på vej fra lejr tre til lejr fire. Det viser lidt om de vanskelige forhold, der er på bjerget. Australske Maria Strydom døde af højdesyge på vej mellem de to lejre. Foto: Phurba Tenjing Sherpa
Vis mere

Mount Everest er i forvejen en åben kirkegård. Flere hundrede efterladte lig af udmattede bjergbestigere er efterladt på vej mod toppen, fordi det er for farligt og vanskeligt at få dem ned.

En privat indsamling forsøger i øjeblikket at rejse penge til at bjærge Marias lig. Seneste melding lyder, at dårligt vejr i området gør operationen vanskelig.

I skrivende stund meldes yderligere to bjergbestigere savnede på Mount Everest. Ifølge The Himalayan Times forsøger sherpa'er onsdag at finde to forsvundne indiske bjergbestigere, som angiveligt befinder sig i den såkaldte 'death zone' nær toppen, hvor der ikke er ret meget ilt. Noget tyder desværre på, at de kan blive de femte og sjette dødsofre på bjerget på bare en uge.