Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Margrethe overnattede sammen med soldaterne i Camp Price

Der var lagt et tæt røgslør ud over dronning Margrethes besøg hos de danske styrker i tre danske lejre ved den afghanske front.

Se alle billederne: Her er Margrethe ved fronten

Selv militærets folk i Danmark vidste intet om besøget, før Forsvarsministeriet torsdag eftermiddag pludselig offentliggjorde, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe havde besøgt de danske styrker i Camp Price, Camp Bastion og Patrol Baseline.

Det var ganske få kilometer vest for den sidstnævnte lejr, at konstabel Samuel Enig mistede livet for mindre end tre måneder siden. Som den 40. danske soldat, der er faldet i Afghanistan.

Se Dronning Margrethe besøge soldaterne i Afghanistan

På vej hjem

Når disse linier skrives, er Dronningen på vej hjem fra det ekstraordinære besøg, og hverken hos Forsvarskommandoen, HOK eller i Forsvarsministeriet ville man oplyse, hvilket fly Dronningen transporteres med, hvornår hun lander, og heller ikke i hvilken rækkefølge Margrethe havde besøgt de tre danske lejre.

Røgsløret lettede dog en smule, da ministeriets presseofficer hårdt presset kunne fortælle B.T., at Dronningen havde overnattet hos soldaterne i Camp Price mellem onsdag og torsdag.

Om Danmarks statsoverhoved havde fået sat et specialdesignet telt op, om hun sov i militærtelt eller en af lejrens bygninger, var det ikke muligt at få oplyst.

Derimod er det ganske vist, at Dronningen var klædt på til lejligheden.

Med håret flettet bagtil og iført stort smil, armygrøn bluse og bukser samt ørkenstøvler blev dronning Daisy vist rundt i lejrene.

Med sin ligefremme facon satte Dronningen sig ved de skrammede borde og fik sig en uhøjtidelig snak med de menige soldater under de telte, hvor soldaterne normalt spiser og hygger sig, når de ikke bekæmper militser og terrorister udenfor i Taliban-land. 

Uformelt besøg

Det var et såkaldt uformelt besøg, og den eneste distinktion, Dronningen havde på sit army-tøj, var hendes elskede Daisy-broche. Den danske marguerite, der er Margrethes yndlingsblomst, og som har lagt navn til Dronningens kælenavn. Et smykke, som hun tager på, så tit hun kan slippe af sted med det. Denne gang måske for at understrege det danske.

Og dronning Margrethe var behørigt imponeret over de danske styrker:

- Nu har jeg selv haft lejlighed til at se og opleve, hvordan de danske soldater har det i Afghanistan. Jeg er både imponeret over og stolt af den indsats, de yder.

Deres gåpåmod, deres beslutsomhed og deres gode humør har gjort et stort indtryk på mig, fortæller Margrethe i en pressemeddelelse, som blev udsendt, inden hun selv landede i Daisy-land igen.

Fik en særlig oplevelse

Her var det heller ikke muligt at få oplyst, om Dronningens ørken-tøj var udleveret af hæren eller var fra Dronningens eget klædeskab på Amalienborg.

Men sikkert er det, at de 645 medlemmer af Task Force Helmand fik sig en ganske særlig oplevelse, da Dronningen var i fjendeland. For det er første gang, at Danmarks statsoverhoved har besøgt de danske styrker under krig i nyere tid.

Andre læser også