Et gigantiske arktisk lavtryk, der var blevet trykket ned fra Canada, giver rekordlave temperaturer i flere amerikanske delstater. Mange frygtes omkommet i vinterstormvejret.

Det er mere end hundrede år siden, det har været så koldt i Chicago. Og i nabo-storbyen Indianapolis, Indiana, blev der mandag for første gang nogensinde erklæret Kode Rød-undtagelsestilstand - al unødvendig udendørsaktivitet var således forbudt, skriver bt.dk.

Den officielle temperatur i Chicagos lufthavn O’Hara blev søndag morgen målt til minus 27 grader celsius. Det er tre grader under den hidtidige rekord fra 1894.

Og i både Indianapolis og Chicago fik den stærke vind det til at føles som minus 50 grader celsius.

Dét betyder, at huden fryser til is på få minutter. Men uvejret, der var forårsaget af et gigantiske arktisk lavtryk, der var blevet trykket ned fra Canada, ramte ikke bare de »sædvanlige« midtvestlige amerikanske stater, der er vant til det kolde vejr og den meterdybe sne.

Således var det mandag koldere i Nashville, Atlanta og store dele af det nordlige Florida end det var i Alaska - til daglig én af USAs koldeste stater. Ifølge avisen The Miami Herald spottede ornitologer fra solskinsstaten for første gang den normalt polarsøgende sneugle i Jacksonville. Gennemsnitstemperaturen i hele USA lå på minus ni grader.

Og selv om det var og stadig er koldt i Chicago og Indianapolis, så var det ikke det koldeste sted i det dybfrosne USA - langtfra.

I International Falls, Minnesota, blev der således søndag målt temperaturer helt ned til minus 31 grader fahrenheit - det vil sige godt minus 35 grader celsius. Og iberegnet den kolde vind, føles det her som minus 70 grader celsius.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Ansigtet føles, som om det brænder,« sagde den sneskrabende Greg Smith til tv-stationen CNN.

Tusindvis af skoler fordelt på 22 stater er lukket på grund af kulden. Og mere end 5.000 flyafgange er siden søndag blevet aflyst. Og her er det igen Chicago, der med 1.700 aflysninger sætter sig på én af rekorderne.

Mange frygtes omkommet som følge af den historiske vinterstorm. Men egentlige tal er endnu ikke offentliggjort.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.