Tophemmelige dokumenter efterladt i lommen foran et flysæde blev fundet af tilfældig passager - som er journalist på det store amerikanske medie CNN.

Det var noget af en overraskelse, der ventede manden, da han satte sig til rette i sit flysæde i december sidste år. Modsat de fleste andre dristede han sig til at række hånden i lommen på sædet foran, men det var ikke bare den sædvanlige omgang halvsuttede bolcher og slikpapir, han fik med op.

For en medarbejder ved det amerikanske Homeland Security havde tidligere fløjet på den samme plads, men fik uheldigvis ikke hele sin bagage med sig, da flyet landede. Dokumenter, der indeholdt tophemmelige informationer om terrorsikringen ved finalen i amerikansk fodbold - den såkaldte Super Bowl - lå frit i flysædets lomme, selvom de skulle være låst væk og kun tilgængelige for særligt udvalgte personer.

Det skriver CNN.

Derfor var det et lykkefund, at CNN-reporteren faldt over dokumenterne, der udførligt beskriver en fejl ved sikringen mod biokemiske angreb under Super Bowl.

Til årets Super Bowl i byen Minneapolis overværede 73.000 mennesker kampen mellem Philadelphia Eagles og New England Patriots. Med så mange mennesker samlet under ét tag, tager arrangørerne derfor også højde for mulige terrortrusler. De glemte dokumenter fik derfor også folk til at sætte spørgsmålstegn ved Homeland Securitys sikkerhedsforanstaltninger og evner til at beskytte befolkningen mod terrorangreb.

CNN besluttede ikke at offentligegøre dokumenterne inden Super Bowl, da det kunne være en trussel mod den nationale sikkerhed.

Juliette Kayyem, en tidligere ansat ved Homeland Security og nu CNN-reporter, udtaler til sit eget medie:

»Den største konsekvens ved denne fejl har mindre at gøre med, at terroristerne kender til vores svagheder, og mere at gøre med vores tiltro til Homelad Securitys evner.«

Homeland Security udtaler, at de fejl, rapporten påpegede, blev udbedret, inden kampen blev skudt i gang, og at de har stor tiltro til deres egne evner ved angreb udefra.

Det er endnu ikke kendt, hvem der efterlod dokumenterne, men flybilletten, der lå blandt papirene, viser navnet Michael V. Walter. Han er program manager ved BioWatch under Homeland Security.