En rolig lørdag eftermiddag blev pludselig forvandlet til en blodig kamp på liv og død i en bjørnepark i den schweiziske hovedstad Bern.

Kampen stod mellem en 25-årig, mentalt forstyrret mand og en flere hundrede kilo tung bamsebjørn.

For øjnene af flere hundrede vidner, herimellem børn, klatrede den unge mand op på den beskyttelsesmur, der omgav bjørnen Finns indhegning. Manden satte sig på muren, og alle tilskuerne holdt vejret. Og så pludselig hoppede han.

Manden bevægede sig stille og roligt hen mod Finn, som pludselig gik til angreb. I hele syv minutter forsøgte den 25-årige med de bare næver at forsvare sig mod bjørnens skarpe kløer og sylespidse tænder.

Tilskuerne forsøgte forgæves at komme den dumdristige mand til undsætning ved at kaste sten og andet hårdt efter det store dyr.

- Bjørnen reagerede, som bjørne gør. Den ville forsvare sig og gik til angreb, siger bjørneparkens direktør Bernd Schildger til avisen Tages-Anzeiger.

Da politiet endelig ankom til stedet, blev de nødt til at skyde Finn, så det blodige opgør mellem mand og bjørn kunne få en ende.

Finn trak sig såret tilbage, og den 25-årige mand blev reddet ud af indhegningen og tilset af læger og ambulancefolk.

Manden er nu indlagt på sygehuset med alvorlige skader i hoved og ansigt samt på hænder og ben. Søndag aften kunne han meldes uden for livsfare, men lægerne kan ikke udelukke, at han får varige men.

Også bjørnen blev hårdt medtaget ved sammenstødet med den 25-årige mand og svæver lige nu mellem liv og død. Skuddet, der pacificerede Finn, ramte nemlig bjørnens brystregion.

- Den betjent, der skød, gjorde det eneste rigtige. Hvis Finn var blevet skudt med en bedøvelsespil, kunne angrebet på den indtrængende være fortsat i yderligere fire til otte minutter, forklarer Berndt Schildger.

Det er ikke første gang, at der sker personskade i bjørneparken. I 1998 omkom en beruset mand, der også var hoppet over hegnet ind til bjørnene. Dengang var hegnet bare 1,1 meter højt. Nu er det 1,3 meter, og direktøren forsikrer, at sikkerhedsforanstaltningerne i parken er meget strenge.

Finn blev født i Helsinki i januar 2006. I marts 2008 blev han flyttet til Schweiz for at leve sammen med hunbjørnen Björk.