Den såkaldte Malmø-skytte, der skabte frygt i Sydsveriges indvandrerkredse gennem flere år, får udmålt sin straf ved retten i Malmø i dag. Anklageren kræver livstid.

SVERIGE: For to år siden var den sydsvenske storby Malmø i en tilstand af panik. En brutal pistolmand gik tilsyneladende målrettet efter personer med udenlandsk baggrund, og gennem et år - fra oktober 2009 til oktober 2010 - blev to mennesker dræbt og et tocifret antal såret af gerningsmanden, der hurtigt fik navnet »Malmø-skytten«.

Gerningsmanden er den nu 40-årige Peter Mangs, der i juli blev fundet skyldig i to mord og fire drabsforsøg. Fredag får han sin straf ved retten i Malmø, og meget tyder på, at han skal tilbringe resten af sit liv bag tremmer.

Den svenske kammeranklager, Håkan Larsson, kræver Mangs idømt livstid.

- De mord, han er skyldig i, har karakter af rene henrettelser. Forbrydelserne er hensynsløse, koldblodigt udførte, og han har flere gange skudt mod tilfældigt udvalgte personer, sagde han ifølge avisen Sydsvenskan under sine afsluttende bemærkninger i byretten.

Baggrunden for Peter Mangs forbrydelser er efter alt at dømme racisme. Kun et enkelt af hans ofre - en 20-årig kvinde, der blev dræbt i oktober 2009 - havde ikke indvandrerbaggrund, og i fængslet har Malmø-skytten skrevet en rablende selvbiografi, hvor han fortæller om sit had til indvandrere.

Peter Mangs, der nægter sig skyldig, har vist mange tegn på at være temmelig uligevægtig, men retspsykiatere har slået fast, at han ikke er psykisk syg, og at han derfor er egnet til straf. Dommen falder klokken 9.30 fredag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.