Med hjælp fra franske kampfly har malisiske regeringstropper generobret den strategisk centrale by Konna.

MALI: Malisiske regeringstropper har fordrevet oprørere fra den strategisk centrale by Konna, efter Frankrig greb ind og gennemførte luftangreb for at standse oprørere med al-Qaeda-forbindelser fra at tage kontrollen med landets nordlige ørkenområde. Det oplyser Al Jazeera.

Oprørerne indtog Konna, der ligger 700 kilometer nordøst for hovedstaden Bamako, i torsdags. Erobringen udløste panik i byen Mopti et par hundrede kilometer længere mod syd, da Mopti sammen med et par omkringliggende byer huser flere militærbaser og militære lufthavne.

Den franske præsident, Francois Hollande, fortalte fredag, at han havde sendt franske soldater afsted til Mali for at hjælpe Malis regeringshær i kampen mod islamistiske oprørere.

- Frankrig har i eftermiddag sendt støtte til Malis hærenheder for at kæmpe mod terroristiske elementer. Denne operation vil vare lige så længe, som det er nødvendigt, sagde den franske præsident ifølge Reuters på et pressemøde i Paris.

På pressemødet understregede Hollande også, at Frankrig handler på baggrund af en FN-resolution samt en appel fra Malis præsident Dioncounda Traoré, der er kommet under stigende pres fra islamisterne fra nord.

Her har de udråbt en islamisk stat, hvor de har indført sharialove i deres mest barske udgave, og oprørerne har desuden ødelagt mange af den ældgamle by Timbuktus enestående kulturelle skatte, som islamister betragter som religionsstridige.

Begivenhederne har bragt mindelser frem om Talebans ødelæggelse af de kæmpemæssige Buddha-figurer i Afghanistan, mens de var ved magten i landet.

Islamisterne i Mali har udover kontrol med ørkenbyen Timbuktu også kontrol med en række store byer i det centrale Mali.

Francois Hollande har ikke oplyst, hvor stor den franske styrke er, men de franske soldater bliver ikke de eneste udenlandske i Mali. Både Nigeria og Senegal har også sendt tropper til landet, oplyser Malis hærchef, Oumar Dao, til Reuters.

Mali blev rystet af et kup sidste forår i kølvandet på islamisternes dengang vellykkede offensiv i den allernordligste del af landet. Den politiske og militære tumult, der fulgte efter kuppet, betød, at oprørerne fik ekstra plads til at fortsætte deres offensiv, som altså har resulteret i, at de nu står i landets centrale del.

Malis præsident, Dioncounda Traoré, erklærede fredag undtagelsestilstand i landet.