To af Malis oprørsgrupper, Tuareg og islamiske militante, slår sig sammen og erklærer det nordlige Mali for en uafhængig, islamisk stat.

De har før forsøgt at erklære uafhængighed i den nordlige del af Mali, men det har ikke haft gennemslagskraft for Tuareg-oprørerne fra National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA). Derfor er gruppen nu gået sammen med islamiske militante oprørere fra Ansar Dine Islamist om at danne en uafhængig islamisk stat, lyder det fra en oprørstalsmand lørdag. Det skriver Reuters.

Aftalen mellem MNLA, som oprindeligt ønskede sig en sekulær stat, og den islamiske gruppe med forbindelse til al-Qaeda, som vil have sharia-lovgivning indført over hele Mali, kan være med til at gøre det vanskeligere for den internationale indsats. Indsatsen som forsøger at stabilisere landet efter det kup, der i marts efterlod landet i kaos.

- Aftalen, som vi nåede her til aften, betyder, at de to grupper - MNLA og Ansar Dine - går sammen og danner en uafhængig stat, siger MNLA-talsmanden Mohamed Ag Attaher til Reuters i telefonen.

De to grupper underskrev deres samarbejde i Gao i Nordmali.

- Det betyder også, at vi lægger vores to styrker sammen og udpeger en udøvende myndighed for Azawad-staten, forklarer han og henviser til de nordlige regioner Kidal, Gao og Timbuktu.

Der blev ifølge indbyggere affyret fejringsskud i både Gao og Timbuktu efter, at nyheden om aftalen slap ud.

Oprørerne udnytter den kaotiske situation i landet efter kuppet, og i april overtog de store dele af det nordlige Mali, et område, der er større end Frankrig.