Mads Fuglede, onsdagskommentator i BT.
Mads Fuglede, onsdagskommentator i BT. Foto: Bax Lindhardt

Det Hvide Hus har fyret FBIs direktør James Comey. Ikke siden valgnatten ved Trumps overraskende valgsejr har jeg set mit Twitter-feed eksplodere på samme facon. Umiddelbart rejser fyringen flere spørgsmål, end den svarer på.

Trump har begrundet fyringen med Comeys håndtering af Hillary Clintons e-mail, hvilket er en meget underlig grund at give. Al den stund er de fleste enige om, at netop denne sag var til stor gene for hendes kandidatur. Derfor flød Twitter over med spekulationer om, hvorvidt det virkelig var den sandfærdige årsag til, at Trump har valgt det dramatiske skridt at fyre FBI-direktøren.

jkhbjkyji87

Lederen af det Demokratiske mindretal i Senatet, Chuck Schumer, kritiserede præsidentens beslutning og sagde, at den vil få amerikanerne til at tro, at fyringen var et forsøg på at dække over noget. Hvad dette er, lod Schumer indirekte offentligheden vide ved at kræve, at der udpeges en særlig undersøger, der skal fortsætte undersøgelsen af den russiske indblanding i den amerikanske valgkamp. Dermed fik Schumer sagt, at fyringen kan være et forsøg på at standse undersøgelsen af kontakten mellem medlemmer af Trumps valgkampsstab og den russiske efterretningstjeneste.

Da Nixon i sin tid fyrede den særlige undersøger, der var i færd med at afdække Watergate, endte han med at fyre sig selv

Som direktør for FBI på sit tredje år ud af 10 har James Comey været en af de drivende kræfter i Kongressens undersøgelse af den russiske forbindelse. Og det er ikke kun Demokrater, der er bekymrede. Flere Republikanere har sagt, at fyringen kan skade deres parti umådeligt. Forbundspolitiet ses som en uafhængig instans, der uanset partifarve skal lave deres undersøgelser uden at tage hensyn til, hvem det kan skade. Som institution har FBI siden 70erne nidkært forsøgt at fastholde denne profil.

Mads Fuglede

Fyrer man FBI’s direktør midt i en undersøgelse som den igangværende, træffer man en beslutning, der er meget politisk. Især når det er de færreste, der tror på, at det er sagen om Clintons e-mail, der er den virkelige årsag. Hele denne sag var jo mere eller mindre fuldstændig kendt, da Trump blev præsident, og det virker meget speget, at man først fyrer Comey nu, hvis den angivne årsag skulle være den egentlige grund.

BT debat

Det stærkt konservative medie The Daily Wire har skrevet det, ingen tør sige højt: Trump har fyret James Comey, fordi han ved, at undersøgelsen af den russiske forbindelse vil implicere præsidenten på et tidspunkt. Hvis denne konspiration skulle vise sig at være sand, kan Trump være i gang med at fyre sig selv. Da Nixon i sin tid fyrede den særlige undersøger, der var i færd med at afdække Watergate, endte han med at fyre sig selv.

BT debat

Trump blev kendt i alle amerikanske hjem, da han i reality-serien The Apprentice fyrede de deltagere, der skulle sendes hjem og ud af serien. Det ville være skæbnens ironi, hvis den sætning – ’You are fired’ – som gjorde Trump berømt, vil ramme ham selv. Dagene, der kommer, vil vise, om James Comey er den sidste, der bliver fyret i denne ombæring – og om det amerikanske demokrati fortsat vil tage sig mere og mere ud som en reality-serie.

BT debat

SMS

Hitter på Facebook