Det skal være lettere for franske virksomheder at hyre og fyre ansatte. Nu har Macron gjort reformer til lov.

Paris. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har fredag underskrevet de fem omstridte love om arbejdsmarkedsreformer, som dermed træder i kraft.

Tiltagene skal sikre arbejdsgiverne mere fleksibilitet, når det kommer til at forhandle løn og arbejdsforhold med de ansatte. Desuden bliver det nemmere for firmaerne at afskedige medarbejdere.

Det gør ifølge flere eksperter, at Frankrig bevæger sig mod en mere nordisk arbejdsmarkedsmodel, hvor det er nemmere at hyre og fyre.

En af tankerne bag er, at det vil nedbringe ledigheden. Den har siden 2010 svinget mellem 9 og 10,5 procent.

Oppositionen mener, at reformerne er en gave til arbejdsgiverne, og at arbejdstagerne vil opleve større usikkerhed omkring jobbet.

Både højrefløjen og centrum-venstre-partierne i parlamentet bakker op om reformerne, som erhvervslivet og Frankrigs partnere i EU gennem længere tid har efterlyst.

Dog har reformerne på samme tid ført til store demonstrationer i Frankrig over de seneste måneder.

Reformerne blev ifølge Macron vedtaget på rekordtid for at undgå, at der skulle opstå en forlænget debat i parlamentet, hvilket kunne fyre yderligere op for protester i befolkningen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er blandt andet Frankrigs fagforeninger, der har protesteret imod tiltagene, som de mener vil svække arbejdstageres rettigheder.

Torsdag deltog titusinder af franskmænd i protester mod de nye reformer.

Philippe Martinez, der er leder af den mest magtfulde fagforening, CGT, har sagt, at reformerne giver fuld magt til arbejdsgiverne. Han har svoret at fortsætte en række strejker og demonstrationer, der begyndte i sidste uge.

Reformerne kommer på et tidspunkt, hvor kun omkring 40 procent af vælgerne er tilfredse med Macrons præstation.

/ritzau/AFP