Lyt til artiklen

Fransk præsidentbesøg i USA præges af festligheder og ceremonier, men er tynget af dyb usikkerhed om handel.

Præsident Emmanuel Macron indledte onsdag et besøg i Washington, hvor han blev budt velkommen som en af USA's "vitale allierede".

Den franske leder fremsatte dog en uventet hård og udiplomatisk kritik af sine amerikanske værter allerede kort efter sin ankomst, da han kaldte nye amerikanske subsidier til erhvervslivet for "super aggressive" over for det franske erhvervsliv.

- Dette er super aggressivt mod vores erhvervsfolk. Det vil koste mange arbejdspladser i Europa, sagde han til medlemmer af Kongressen og amerikanske erhvervsledere, som havde inviteret ham til frokost.

Macron henviste til præsident Joe Bidens grønne industripolitik, hvor der pumpes mange milliarder dollar ind i klimavenlige teknologier med særlig stærk støtte til amerikanske produkter. En lignende udvikling gør sig gældende med hensyn til USA's produktion af mikrochips.

Europæerne frygter, at det vil give amerikanske virksomheder i sektorerne uretfærdige fordele på et tidspunkt, hvor også følgerne af Ukraine-krigen og energikrise giver europæerne store problemer.

Talsmanden for Det Nationale Sikkerhedsråd i Det Hvide Hus, John Kirby, siger til journalister, at Biden-administrationen ønsker at mindske spændinger og vil have åbne, transparente diskussioner. Også om Ukraine og modstanden mod Rusland - samt om forholdet til det stadigt stærkere Kina.

Den franske delegation, som er med Macron, er usædvanlig stor og viser den store betydning besøget tillægges i Paris.

Macron, der er ledsaget af sin hustru Brigitte, fremsatte bredsiden mod den amerikanske industripolitik forud for en uformel middag med det amerikanske præsidentpar.

Den franske præsident fik som det første en rundvisning i rumfartsadministrationen NASA's hovedkvarter i Washington, hvor han skulle drøfte det fremtidige rumsamarbejde mellem USA og store europæiske lande.

Macron mødte i Nasa blandt andre den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris.

- Frankrig er en vital allieret for USA, sagde Harris til Macron, som besøger USA for første gangs siden Biden blev indsat som præsident.

Den vigtigste del af topmødet mellem Macron og Biden finder sted torsdag, hvor den franske leder modtages af den militære æresgarde i Det Hvide Hus og æres med en festbanket, hvor Grammy-vinderen Jon Batiste til optræde.

Her vil uenigheden om handel og industripolitik være i centrum sammen med krigen i Ukraine og spændingerne i forhold til Kina.

ritzau/AFP