Emmanuel Macron deltog lørdag som den første præsident i mindehøjtidelighed for ofre i politiaktion i 1961.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fordømmer ved en mindehøjtidelighed lørdag politifolks drab på algeriske demonstranter for 60 år siden i Paris og betegner hændelserne som "utilgivelige".

Det præcise antal dræbte er aldrig blevet oplyst, men Macron erkender på årsdagen lørdag, at "dusinvis" af demonstranter blev dræbt, hvorefter "ligene blev smidt i floden Seinen".

Macron er den første franske præsident, som deltager i en mindehøjtidelighed for de dræbte personer.

Hændelserne den 17. oktober 1961 blev neddysset i årtier af de franske myndigheder, og mange historikere mener, at flere hundrede blev dræbt.

Demonstrationen skete i det sidste år, hvor Frankrig med stadig mere voldelige bestræbelser forsøgte at bevare kontrollen over Algeriet, landets nordafrikanske koloni.

Den daværende chef for politiet i Paris hed Maurice Papon. Det kom senere frem, at Papon havde samarbejdet med nazisterne under deres besættelse af Frankrig under Anden Verdenskrig.

- De forbrydelser, som blev begået den nat under ledelse af Maurice Papon, er utilgivelige. Tragedien blev længe fortiet, nægtet eller skjult, siger Macron i en erklæring.

Med udtalelsen om forbrydelser går Macron et skridt videre end tidligere præsident François Hollande. Det siger historiker Emmanuel Blanchard.

Hollande erkendte i 2012, at algeriske demonstranter var blevet "dræbt under en blodig undertrykkelse".

Men Blanchard mener samtidig, at det er forkert udelukkende at stille politichef Maurice Papon til ansvar.

Blanchard fremhæver, at hverken Frankrigs daværende regeringsleder, Michel Debre, eller præsident Charles de Gaulle blev stillet til ansvar for, at de blodige hændelser blev dysset ned, eller for at Papon forblev chef for politiet i Paris frem til 1967.

Lørdagens mindehøjtidelighed fandt sted i en park i en forstad til den franske hovedstad.

Familier til ofrene og aktivistgrupper, der kæmpede for Algeriets uafhængighed, samt veteraner fra krigen i Algeriet fra 1954 til 1962 var blandt deltagerne i ceremonien.

Deriblandt Bachir Ben-Aissa Saadi, som deltog i demonstrationen i 1961. Han var på det tidspunkt 14 år.

- Der var lig alle steder. Jeg var meget bange, siger han.

/ritzau/AFP