En cyklist bærer en maske, mens hun cykler igennem den forurenede Beijing-
En cyklist bærer en maske, mens hun cykler igennem den forurenede Beijing- Foto: Ed Jones

Den lave sigtbarhed i Beijing i de her dage er udtryk for, at partikelforureningen er på et usædvanligt højt niveau - selv for en by, der er berygtet for sin dårlige luftkvalitet. Det beretter Washington Post, skriver b.dk.

De kinesiske myndigheder har lørdag målt en tæthed på 700 mikrogram per kubikmeter af de fine partikler PM2,5. Normalt regner man med, at koncentrationen skal være på under 50 mikrogram per kubikmeter, og i Danmark er grænseværdien 25 mikrogram per kubikmeter. Den nuværende forurening i Beijing betegnes som ’ekstremt sundhedsskadelig’. 

Derfor opfordrer de kinesiske myndigheder alle til at begrænse udendørs aktivitet, og børn, ældre og folk med vejrtrækningsproblemer bør slet ikke forlade deres hjem.

De fine partikler kan holde sig svævende i flere uger, og i Beijing regner man da også med, at problemerne kan blive hængende i flere dage.

Ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, kan luftforurening med partikler have alvorlige sundhedseffekter. På lang sigt kan det medvirke til at udvikle kræft, og akut kan det give allergi eller irritation af øjne, næse og hals.

Flere områder i Kina er meget påvirkede af partikelforurening, der kommer på grund af meget trafik og industri.

I Danmark skyldes næsten halvdelen af det totale udslip af de fine partikler private husholdningers forbrænding af træ i brændeovne og lignende.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.