Medie: Nordirske loyalister har meddelt Storbritannien, at de trækker sig fra fredsaftalen fra 1998.

Nordirske loyalister har meddelt den britiske premierminister, Boris Johnson, at de trækker sig fra fredsaftalen fra 1998, skriver avisen Belfast Telegraph.

Det skyldes ifølge avisen utilfredshed med brexitaftalen. Loyalisterne er den part i den nordirske konflikt, som ønsker, at området skal forblive en del af Storbritannien. De er overvejende protestanter. Katolikkerne i Nordirland ønsker, at Nordirland bliver en del af republikken Irland.

Omkring 3500 blev dræbt under den 30 år lange nordirske konflikt, der ofte blot kaldes "The Troubles". Konflikten sluttede i 1998 med underskrivelsen af Belfastaftalen, der er blevet kendt som Langfredagsaftalen.

Aftalen blev indgået mellem den britiske og den irske regering og blev støttet af de fleste politiske partier i Nordirland.

- Vi er bekymret over forstyrrelserne i handlen mellem Nordirland og resten af Storbritannien, hedder det i et brev fra David Campbell, som er leder af Loyalisternes Råd.

I Irland kritiserer flere ministre torsdag Storbritannien for unilateralt at have ændret i brexitaftalen.

- Det er ikke en passende adfærd for et respektabelt land, og det vil undergrave tilliden mellem briterne og EU, siger irske ministre til Reuters.

EU sagde onsdag, at det vil indlede en retssag mod briterne for at ændre aftaler omkring kontrol af fødevarer til Nordirland.

- Det er anden gang på få måneder den britiske regering truer med at bryde international lovgivning, siger den irske vicepremierminister, Leo Varadkar, til Virgin Media tv.

Problemerne er relateret til den såkaldte Nordirlandprotokol i brexitaftalen, som trådte i kraft ved årsskiftet, da overgangsperioden efter briternes udtræden af EU udløb.

Dette dokument fastslår blandt andet, at der ikke eksisterer nogen "hård" landegrænse mellem Nordirland og EU-medlemslandet Irland.

Da EU reelt kræver kontrol af de varer, som passerer grænsen til toldunionen og det indre marked, besluttede parterne efter langvarige og vanskelige forhandlinger at flytte inspektionerne til havne og lufthavne.

Det har fået loyalisterne til at beklage sig over, at en ny grænse opstår mellem Nordirland og Storbritannien (Det Forenede Kongerige (UK) består af Storbritannien og Nordirland).

I begyndelse af februar blev kontrollen af varer indstillet i to nordirske havne, da personel var blevet udsat for trusler fra personer, som ifølge myndighederne var "hårdkogte unionister (loyalister).

Denne udvikling førte til ordkrig mellem Storbritannien og EU, som af sikkerhedshensyn trak toldpersonale ud af tjeneste.

/ritzau/Reuters