Det er ifølge statsministeren først og sidst briterne, der må gøre sig klart, hvad de vil med EU i fremtiden.

Bruxelles. Selv om Storbritanniens forhandlinger om at forlade EU formelt er samme sted fredag eftermiddag, som de var torsdag formiddag, så er der forsigtigt positive toner fra to dages EU-topmøde i Bruxelles.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) henviser som flere af de øvrige EU-ledere til den tale, premierminister Theresa May holdt i Firenze for en måned siden.

- Det er jo først og sidst Storbritannien, der må gøre sig klart, hvad det er for en fremtidig relation, de vil have til EU. Det er der, bolden ligger.

- Vi synes, at Theresa May er begyndt at spille den. Det gjorde hun meget fint med den tale, hun holdt i Firenze. Men nu skal den tale jo flyttes ind i forhandlingslokalerne, og tingene skal konkretiseres, siger Løkke.

Embedsmænd, der sidder med centralt i forhandlingerne, hæfter sig ved, at Theresa May har været konsistent hele vejen og egentlig ikke er kommet med nye, konkrete meldinger ved denne uges topmøde.

Men det er første gang efter talen, at lederne mødes.

Og selv om de har valgt ikke at honorere Mays ønske om at tage et nyt, formelt skridt i forhandlingerne, er de enedes om at indlede forberedelsen.

Håbet er, at de ved næste topmøde i december kan sige god for at åbne forhandlinger om en overgangsordning og fremtidig handelsaftale.

I talen i Firenze i Italien sagde Theresa May for første gang, at Storbritannien ønsker en overgangsordning på omkring to år efter exit fra EU i marts 2019.

Hun sagde samtidig, at briterne vil leve op til deres økonomiske forpligtelser over for EU.

Hun kom også med en melding, der er blevet omregnet til en accept af, at Storbritannien skal betale mindst 20 milliarder euro - svarende til 150 milliarder kroner - for at vikle sig ud af EU.

Det er alt sammen genstand for fortolkning, og Løkke hæfter sig ved, at der stadig er langt til mål. Men der er "momentum", siger han.

- Vi har trods alt så meget optimisme, at vi går i gang på egne, indre linjer med at forberede os på fase to, som kan løbes i gang, når første fase forhåbentlig skrider yderligere fremad, siger Løkke.

/ritzau/