To slæbebåde, der forsøgte at stabilisere en løbsk boreplatform, som rev sig løs under et stormvejr nytårsaften ud for den amerikanske stat Alaska, er selv blevet slæbt adskillige kilometer efter »Kulluk«, som platformen hedder. Slæbebådenes besætninger måtte onsdag opgive at flytte på olieboreplatformen.

De to slæbebåde blev trukket mere end 16 kilometer med retning mod en klippekyst, da de forsøgte at kontrollere Shells mobile borerig, som fortsat er omgivet af voldsomme bølger. Besætningen var derfor nødt til at skære slæbebådene løs for ikke selv at støde på grund. Det skriver Reuters.

Den hårdt ramte »Kulluk«-platform er ejet af Royal Dutch/Shell og er en vital del af det arktiske olieboringsprogram. Den 28.000 ton tunge rig blev skubbet mod kysten af bølger på op til 11 meter og en vindstyrke på op til 100 kilometer i timen nytårsaften.

- Vi taler om orkanstyrkeforhold, sagde Darci Sinclair fra styrken Kulluk Tow Incident Unified Command, der er nedsat af den amerikanske kystvagt og de involverede virksomheder. Han forklarede, at »Kulluk« dog er »opretstående og stabil« på Sitkalidak Island.

Eksperter var om bord på platformen onsdag for at vurdere skaderne, og så ingen tegn på, at brændstoftankene er blevet beskadiget. Platformen indeholder cirka 541.300 liter diesel og cirka 45.425 liter olie.

- Det er vigtigt, at den amerikanske offentlighed og vores folkevalgte forstår de farlige og vanskelige udfordringer, som beredskabet står over for, sagde kontreadmiral Thomas Ostebo, chef for kystvagten i Alaska, i en udtalelse.

Hændelsen har rejst spørgsmål om, hvorvidt det er fornuftigt at bore så langt mod nord på et så miljømæssigt og teknisk udfordrende sted.