I de parforhold, hvor pligterne deles ligeligt mellem to parter, er risikoen for skilsmisse højst, konkluderer rapport. Tager kvinden flest tjanser i hjemmet, er oddsene derimod langt bedre.

NORGE: Sure sokker skal vaskes, beskidte tallerkner skal i opvaskeren, og nullermændene under sofaen tvinger støvsugeren frem. Men de pligter skal ikke deles ligeligt mellem mor og far, hvis skilsmissen skal holdes for døren. I hvert fald ikke hvis man tror en ny norsk rapport.

De forhold, hvor kvinden står for flest af de huslige pligter, har nemlig større sandsynlighed for at holde. Faktisk er risikoen for skilsmisse i ægteskaber, hvor manden og kvinden laver lige meget i hjemmet 50 procent højere end for de forhold, hvor kvinden står for størstedelen af det huslige arbejde.

- Sandsynligheden for skilsmisse er særlig høj, når manden står for lige meget eller mere af arbejdet i hjemmet end kvinden. Tendensen gør sig også gældende, når der tages hensyn til andre relevante forhold, står der i rapporten »Ligestilling Hjemme«.

Bag rapportens kontroversielle udmeldinger står NOVA, som er Norsk institut for forskning om opvækst, velfærd og aldring.

Thomas Hansen er forsker ved NOVA og leder af projektet. Han mener, at konklusionerne især skal ses i lyset af, om par har et »traditionelt« eller mere »moderne syn« på livet.

- Først og fremmest må vi regne med, at det handler om værdier og holdninger, som påvirker både arbejdsfordelingen i hjemmet og risikoen for skilsmisse. Moderne mennesker har et moderne syn på skilsmisse, og hvordan man indretter sig med arbejdsfordelingerne hjemme, siger han i en pressemeddelelse.

Hans gæt er, at de mere opdelte arbejdsfordelinger giver parforholdet stabilitet og betyder, at man sætter mere pris på hinandens arbejde.

- En klar opdeling af de huslige pligter, hvor den ene har hovedansvaret for arbejdet i hjemmet, giver forudsigelighed, og man træder ikke i hinandens bed. Det betyder måske også, at man sætter større pris på hinandens indsats, fordi den anden tager de opgaver, man ikke selv gider eller mestrer. For par, som deler arbejdet lige, kan der være større forventninger til den andens indsats, og den ene kan være mere optaget af, om den anden gør sin del. Det kan være grobund for konflikter og utilfredshed, siger Thomas Hansen.

Undersøgelsen viser dog også, at både mænd og kvinder er mest tilfredse i de parforhold, hvor huslige pligter deles ligeligt.

Rapporten bygger på to landsdækkende undersøgelser i Norge. Den ene er et panelstudie, hvor knap 4.000 personer deltog og blev interviewet to gange med fem års mellemrum. Det andet er baseret på interview med 15.000 personer på mellem 18 og 84 år. Begge undersøgelser og den netop offentliggjorte rapport er finansieret af NOVA og Norges forskningsråd.