Den hører hjemme i stenalderen, siger kvindeminister om lov, der giver voldtægtsforbrydere straffrihed.

Beirut. Aktivister forsøgte lørdag med en dramatisk installation at påvirke Libanons politikere til at skrotte en lov, som gør voldtægtsforbrydere straffri, hvis de gifter sig med deres offer.

Det skriver BBC.

På hovedstaden Beiruts berømte promenade ud til havet havde aktivisterne ophængt omkring 30 hvide brudekjoler, der dinglede fra løkker, som var spændt op mellem fire solbeskinnede palmetræer.

Jean Oghassabia, minister for kvinders anliggender, mener, at loven "hører hjemme i stenalderen".

Hun presser sammen med andre modstandere på, for at loven bliver afskaffet. Et forslag om det skal debatteres i parlamentet 15. maj.

Aktivisterne opfordrede under lørdagens markering libanesere til at sætte deres navn på en protestskrivelse.

- Hver eneste dag kan en kvinde blive voldtaget og tvunget til at gifte sig med voldtægtsmanden, sagde Alia Awada fra den uafhængige libanesiske organisation Abaad.

- Vi forsøger, så meget vi kan, at kaste lys på dette tema og fortælle parlamentet, at tiden er kommet til at stemme for afskaffelsen af artikel 552 (i straffeloven, red.).

- Vores besked til alle parlamentsmedlemmer og beslutningstagere i Libanon er, at hvert et "ja" fra jer er et "nej" til en voldtægtsmand, sagde hun.

Den nuværende straffritagelse gælder også for voldtægter af mindreårige piger.

Artikel 552 fastslår, at "hvis der eksisterer en gyldig ægteskabskontrakt mellem gerningsmanden til en af disse forbrydelser ... og den forulempede, er retsforfølgelse suspenderet".

En allerede dømt voldtægtsmand kan også slippe for straf ved at gifte sig med sit offer.

De ophængte brudekjoler er designet af den libanesiske kunstner Mireille Honein. Der er anvendt hvidt papir for at fremhæve den flygtige natur af både love og ægteskaber, forklarer hun.

- Og jeg hængte dem op (som fra en galge, red.), fordi denne type lov frarøver kvinder deres inderste væsen og efterlader dem uden identitet, siger Honein til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/