Dmitri Rybolovlev  og hans datter Ekaterina Rybolovleva til en fodboldkamp i hans klub, AS Monaco.
Dmitri Rybolovlev  og hans datter Ekaterina Rybolovleva til en fodboldkamp i hans klub, AS Monaco. Foto: ERIC GAILLARD

Den ene solgte sin Lada for at købe aktier. Den anden skrabede kobber ud af gamle ledninger og blev siden så rig, at han nu samler på Fabergé-æg. Og så er der ham, der læste til læge, men endte med at få rekorden i verdens dyreste skilsmissessag. De rigeste russere er på rekordtid blevet så formuende, at de bogstaveligt talt vælter sig i penge.  BT har set nærmere på de russiske milliardærer, deres formuer og deres arvinger.

Hele syv gange indenfor de seneste 10 år har en ny rigmand ifølge det amerikanske finansmagasin Forbes indtaget posten som Ruslands rigeste. Landets svingende økonomi påvirker nemlig ikke kun middel- og arbejderklassens lønninger. Også de rigeste må se deres formuer bliver fordoblet eller halveret på kort tid, hvilket for manges vedkommende også skyldes et fald i oliepriser.

I år er det den russiske milliardær Leonid Mikhelson, der topper Forbes rigmandsliste over Ruslands rigeste. Med en formue på 16,9 milliarder dollars svarende til 113 milliarder kroner har den 60-årige russer fået skabt sig så solid en formue i gas og petroleum-industrien , at han er den 60. rigeste mand i verden.

Amancio ortega 34567

Og det er noget, som både han og hans datter nyder godt af, for som enebarn af Leonid Mikhelson er datteren Victoria, som fylder 24 i år umiddelbart udset til at arve hans formue.

Allerede i 2013 blev hun udnævnt til Ruslands rigeste arving ifølge finansmagasinet CEO Magazine, der har lavet en liste over de rigeste milliardærarvinger i Rusland ved at tage forældrenes formue og dele med antallet af børn.

Hvis forældrene lader børnene arve formuerne, så vil flere arvinger blive stenrige, og mange fører da også en ægte rigmandslivsstil med dyre hjem, biler og værdifulde konkurrenceheste.

For eksempel blev den russiske milliardær og Chelsea-ejer Roman Abramovichs 18-årige datter Sofia for nyligt udnævnt til Englands rigeste teenager. Ifølge The Sun har hun blandt andet to konkurrenceheste, der hver anslås at have en værdi på 3 millioner kroner. Og Sofia er blot et af Abrahamovichs syv børn.

På de sociale medier er der ligefrem gået sport i at vise sin rigdom. På siderne Rich Kids of Russia prøver mange af de helt unge milliardærarvinger at overgå hinanden ved at vise billeder af den overdådige luksus, de omgiver sig med. Billeder af guldfarvede biler, privatfly og udsigterne fra deres vilde lejligheder bliver postet flittigt. Dog har de fleste af de unge med vilje kamufleret sig bag solbriller eller på anden måde gjort sig svært genkendelige på billederne, så det ikke er til at se, hvem de er.

Bt.dk har herunder set nærmere på nogle af Ruslands rigeste personer og deres børn.

verdensrigestepige

Leonid Mikhelson – solgte sin lada og er nu Ruslands rigeste

Formue 13, 3 milliarder dollars. Én arving.

Den 60-årige russer har selv skabt sin formue i gas og petroleum-industrien, som nu har gjort ham til verdens 60. rigeste mand og årets rigeste russer. Han er desuden en passioneret kunstelsker – en interesse, som han deler med sit eneste barn, datteren Viktoria, der i år fylder 24 år.

Kunsten har hans datter næsten fået ind med modermælken, da faderen fra barnsben har præget hende til at kunne lide kunst. Og de mange museumsbesøg har da også givet pote. I hvert fald studerede Viktoria Mikhelson kunst på New York University, skrev Financial Times i 2013, hvor avisen interviewede rigmanden.

Leonid Mikhelson har også oprettet en kunstfond i datterens navn, som han håber, hun en dag vil bestyre.

Hallundbæk børn og far

Leonid Mikhelson kommer oprindeligt fra en lille by ved det Kaspiske Hav, hvor der ikke var noget museum. Han begyndte som ingeniør og måtte sælge sin Lada for at få råd til at investere i de første aktier i et firma, der producerede gasrørsledninger, efter at markedet blev privatiseret som følge af Sovjetunionens fald, skriver Financial Times. Efterfølgende dannede han selv olie- og gasproduktionsselskabet  Novatek.

Leonid Mikhelson bor ifølge Forbes i Rusland og er gift.

 

Vladimir Potanin – levede dobbeltliv med kone og elskerinde

Formue 12,1 mia. dollar. Fire arvinger.

Med en formue på 80 milliarder kroner, er Vladimir Potanin Ruslands 5. mand. Den 55-årige russer er blevet rig på metaller samt i energi-branchen, hvilket har indbragt ham så stor succes, at han nu er verdens 78. rigeste mand.

Han er dog nok lige så berømt grundet sin vilde skilsmisse-sag fra sin kone gennem 30 år, Nathalia. Parret mødtes i folkeskolen og levede et lykkeligt liv i mange år - det troede Nathalie Potanin i hvert fald. Lige indtil, at Vladimir Potanin afslørede, at han ville skilles. Det viste sig, at han i årevis havde levet et dobbeltliv med en elskerinde på sidelinjen. Elskerinden fødte endda hans barn.

Nathalia Potanin sagsøgte ham for halvdelen af hans formue. Men i stedet for at betale ved kasse ét, forsøgte Vladimir Potanin at spise hende af med 140 millioner dollar. Faktisk prøvede han, ifølge Nathalia, at overbevise hende om, at han næsten ikke havde nogen penge tilbage, da han fortalte, at han ville skilles tilbage i 2013.

SOCCER-CHAMPIONS dasha

Potanin har tre børn med Nathalia og er efter skilsmissen blevet gift på ny med den tidligere elskerinde Ekaterina.

Vladimir Potanins 31-årige datter Anastasia er glad for sport og er især glad for at køre på vandscootere samt for at stå på ski. Og det har hun også haft rig mulighed for i sin barndom. Da hun boede med sine forældre i Moskva, havde de en kunstig skiløjpe i baghaven.

Og også Anastasias lillebror Ivan Potanin har en stor interesse for vandscootere. Han har blandt andet deltaget i de russiske mesterskaber i sportsgrenen.

SOCCER-CHAMPIONS dasha

Vladimir Potanin er en af de kendte russiske oligarker. Han er dog måske mest kendt for sin spektakulære skilsmisse. 

Ivan Potanin havde i 2015 ikke talt med sin far i to år grundet forældrenes bitre skilsmisse. I et interview med Daily Mail siger sønnen, at han ikke vil dømme sin far, men at faderen ikke har ønsket at tale med hverken ham eller hans lillebror.

 

Viktor Vekselberg – russeren fra Ukraine der samler på Fabergé æg

Formue 10,5 milliarder dollars. Har to børn.

Milliardæren Viktor Vekselberg er verdens 98. rigeste mand. Han er 58 og har skabt sin formue på metaller og i energibranchen.

Årets 7. rigeste russer er født i Ukraine og tjente sin første million på at sælge kobber, som han fik fra gamle ledninger, skriver Forbes.

RUSSIA-NORILSK/BUYBACK

I 1990’erne startede han firmaet SUAL, der endte med at blive en af verdens største aluminiumproducenter, men siden da har hans forretningsområder også udviklet sig til kemikalie- og telebranchen. Den rige russer har desuden en svaghed for flotte og kostbare ting – han har nemlig en privat samling af de berømte Fabergé æg, som vurderes til at være 100 millioner dollar værd.

Viktor Vekselberg har desuden to børn, datteren Irina og sønnen Alexander. De blev begge placeret på henholdsvis fjerde og femte pladsen over Ruslands rigeste arvinger på CEO Magazines liste fra 2013. Dengang blev arvingerne udset til at skulle dele faderens formue som på det tidspunkt var på 16 milliarder dollar.

Både Viktor Vekselsbergs kone, Marina, og hans to børn, er amerikanske statsborgere, skriver The Guardian.

FBL-SWITZERLAND-RUSSIA-COURT-PEOPLE-MONACO-FRA-FILES

Roman Abramovich – datteren er Englands rigeste teenager

Formue: 7,6 mia. dollar. Syv børn

Ejeren af den engelske fodboldklub Chelsea, den 49-årige Roman Abramovich, er i år placeret som nummer 151 på Forbes liste over verdens rigeste. Hans formue anslås til at være 7,6 millarder dollar værd svarende til 51 milliarder kroner.

Abramovich hører til gruppen af rige russere, der har tjent deres formue på opkøb af store statslige institutioner efter Sovjetunionens fald – de såkaldte oligarker. Og dermed hører han også til dem, der på det seneste har mistet milliarder som følge af prisfaldet af olie, da Abramovichs formue for en stor dels vedkommende er placeret i oliebranchen.

Men Abramovich har næppe søvnløse nætter af den grund. Hans formue er så stor, at der er nok til alle – både til ham selv, hans nye kone Dasha Zhukova, samt hans syv børn.

Roman Abramovich og Dasha Zhukova.

Og formuen er da også imponerende, især når man ser på de forudsætninger, som Roman Abramovich har haft for at skabe den.  Han blev forældreløs, før han var tre år og voksede op hos sin onkel. Og formuen skabte han helt fra bunden. I begyndelsen ved at sælge plastikænder fra sin lejlighed sammen med sin første kone. Du kan læse hele historien om Roman Abramovich her.

Hans børn har dog fået en opvækst, der næppe kunne være mere fjern fra hans egen. Familien har fra begyndelsen af årtusindet boet i London, hvor han først boede med sin kone nummer to, Irina, som han fik sine fem første børn sammen med. Parret blev dog skilt i 2006, og siden har han giftet sig med den russiske millionærdatter Dasha Zhukowa med hvem han har fået to børn.

Roman Abramovich med sin ekskone Irina samt en af parrets sønner.

Parret bor i en luksusvilla i rigmandsbydelen Kensington i London, som Abramovich har givet knap 900 millioner kroner for. Derudover ejer Abromovich to kæmpe yachter samt et hav af boliger rundt omkring i Europa og New York.

Og hans mange børn ser bestemt ud til at nyde formuen.

Hans ene søn, Arkady Abramovich, forsøgte for eksempel allerede i en alder af 17 år at købe fodboldklubben F.C. København ifølge britiske medier. Det lykkedes dog ikke, men til gengæld kunne Arkady allerede som 19-årige kalde sig oliefeltejer, da han lagde 30 millioner pund på bordet for et oliefelt i Sibirien, skriver express.co.uk.

Arkady Abramovich lader derfor til at gå i faderens fodspor, og måske bliver det ham, der en dag overtager familiefirmaet.

rich

Også Abromovichs ene datter, 19-årige Sofia, nyder godt af farmands formue. Hun har nemlig kastet sin interesse på ridesporten, hvor det til tider kan være temmelig dyrt at få fat i de gode konkurrenceheste. Datteren har da også flere gode konkurrenceheste, der af engelske medier anslås til at have kostet omkring tre millioner kroner hver. Sofia blev for nyligt af engelske medier udnævnt til Englands rigeste teenager, hvor det blandt andet blev oplyst, at hun sammen med sin søster blev fløjet i skole, da de var mindre grundet frygt for kidnapning.

Abromovichs ældste datter, den 22-årige Anna Abramovich er blevet udnævnt til familiens rebel. Hun er flyttet til New York med sin kat og studerer på universitet. Hun fester angiveligt en del, og er kendt for bizarre stikpiller om rigdom.

Blandt andet har hun skrevet følgende på Instagram.

»De fleste mennesker har et job. Andre har et formål. Jeg har hverken job eller formål,« skrev hun.

Abramovich-børnene er ikke med på listen over de rigeste russiske arvinger, hvilket kan skyldes, at de er så mange, da listen er opgjort ved at dele forældrenes formue med antallet af børn.

Roman Abramovich ses her sammen med sin søn Aaron, som han har sammen med Dasha Zhukova.

 

Vagit Alekperov – oliemiliardær der vil lade sønnen råde selv

8,9 mia. Dollars. Én arving.

Som eneste arving til oligarken Vagit Alekperovs formue, er hans søn Yusuf Alekperov helt i top blandt russiske milliardærarvinger. Faktisk lå han på andenpladsen på listen fra 2013.

Og 65-årige Vagit Alekperov har da også forberedt sin 26-årige søn på, at han en dag skal overtage familiens olieimperium, de 20 procent af aktierne i Lukoil, der er Ruslands andenstørste olieproducent.

Men selv om sønnen kommer til at overtage sin fars aktier i virksomheden en dag, så er det ham ikke frit for, hvad han vil gøre ved det. Faderen har nemlig sørget for, at Yusif Alekperov ikke kan sælge aktierne.

»Min søn vil ikke have lov til at dele virksomheden op og sælge fra,« har Vagit Alekperov udtalt til Bloomberg Business.

Her ses Abramovichs yacht  'Eclipse'.

Men det ser da også ud til, at sønnike har tænkt sig at gå i sin fars fodspor. I hvert fald har han taget en kandidatgrad i netop olie og gas, og har efterfølgende arbejdet på oliefelter i det vestlige Sibirien. Hans far Vagit er glad for, at Yusuf Alekperov har fået set oliebranchen, men han vil ikke presse sønnen til at begå sig i oliebranchen.

»Lad ham vælge sin egen skæbne,« har faderen udtalt.

Og Yusuf Alekperov har da også andre interesser. Ifølge det russiske nyhedssite rbth.com er han blandt andet blevet set til hestevæddeløb, ligesom han ifølge adskillige bilsider også skulle være indehaver af en meget speciel Porsche.

 

Dmitry Rybolovlev – kendt for vanvittig skilmisse

Formue 7,7 mia. kr. To børn.

Den 49-årige russiske milliardær Dmitry Rybolovlev har ifølge Forbes skabt sin formue på kunstgødning.Egentlig er han uddannet læge, men sluttede sig altså at sate på erhvervslivet i stedet. Og det har han gjort så godt, at han for tiden er Ruslands 12. rigeste med en formue, der er opgjort til 7,7 milliarder dollar. Det bringer ham på 148. pladsen over verdens rigeste.

Og den rige russer lever da også et luksusliv, der afspejler hans velstand. Med base i Monaco har rigmanden erhvervet sig skattelyets dyreste lejlighed, og en af hans nærmeste venner er selveste fyrst Albert af Monaco, skriver Huffington Post.

Dertil kommer, at den russiske milliardær ejer fyrstedømmets fodboldstolthed, AS Monaco.

Han er dog måske mest kendt i offentligheden for sin årelange skilsmissekamp mod sin ekskone Elena, som forlangte knap 4,5 milliarder dollar af ham, da parret blev skilt efter 24 års ægteskab. Det svarer til 30 milliarder kroner til og ifølge britiske medier vist nok verdens højeste skilsmisse krav.

Her ses det tætte forhold mellem Dmitri Rybolovlev (midt) og prins Albert (th). Ifølge Reuters er det Rybolovlevs datter Ekaterina, der står yderst til venstre.

Den stenrige oligark havde dog efterfølgende held til at få beløbet reduceret til 600 millioner dollar svarende til knap 4 milliarder kroner i landsretten i Schweiz, hvor parret dengang boede, hvorefter parret indgik et forlig på et beløb, som offentligheden ikke kender til.

Under retssagen beskyldte ekskonen den russiske rigmand for at have forsøgt at skjule værdier for hende ved at overføre penge ud af landet. Og det kom ifølge Forbes blandt andet frem, at han havde købt en villa til knap 95 millioner kroner i Palm Beach i Florida i USA af selveste Donald Trump samt en 88 millioner dollar dyr lejlighed nær Central park i London. Desuden skulle den russiske milliardær også have været utro og ifølge konen holdt mange fester med unge kvinder på sin dyre yacht.

Rybolovlev købte desuden også den græske ø Scorpios af Onassis-arvingen Athina Onassis. Angiveligt blev øen købt for 150 millioner dollar til Rybolovlevs datter, den nu 24-årige Ekaterina Rybolovlev, som er et kendt ansigt i de riges kredse. Hun dyrker blandt andet også ridesport på høj plan.

Ekaterina Rybolovlev blev ifølge New York Post fanget som en lus mellem to negle, da hun kendte til fars sin utroskab, og han købte hende derfor til tavshed ved at give hende en konkurrence hest til knap ti millioner kroner samt en bil til over tre millioner kroner. Og derudover blev hun også ejer af lejligheden i New York.

Dmitry Rybolovlev har to døtre. Udover datteren, Ekaterina, har han også den yngre datter Anna, der blev født i 2001. Hende fik ekskonen Elena forældremyndigheden over ved skilsmissen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.