Danmark og Tyskland råder ifølge analytiker over verdens mest moderne kampvogne, de kan nu sendes til Ukraine.

Onsdag kom der forløsning på det pres, Tyskland den seneste tid har været under. Tyskerne har givet grønt lys til, at den efterspurgte Leopard 2-kampvogn kan blive sendt til Ukraine og sender selv 14.

Ukrainerne vil gerne have fat i kampvognen, fordi den kan være med til at bryde de russiske forsvarslinjer. Men de kan også bruges til forsvar, hvis Rusland i løbet af året laver en offensiv.

Den tyskproducerede tredjegenerations-kampvogn er særligt udbredt i NATO-landene, men mange lande har den, fortæller Kristian Lindhardt, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- En kampvogn er helt grundlæggende defineret ved, at det er et køretøj med høj mobilitet, fordi den har bælter og en meget kraftig motor.

- Og så har den en meget stærk bevæbning - i dette tilfælde en 120 millimeter kanon. Og så har den en meget stor beskyttelse, fordi den er lavet af panser.

Ifølge Kristian Lindhardt er det Leopard 2's kombination af bevægelse på slagmarken, bestykningen, altså evnen til at kunne kæmpe, og beskyttelse, der er den store styrke.

Amerikanerne har - muligvis som led i at overtale tyskerne til at give tilladelse - lovet at sende nogle af deres Abrams-kampvogne.

Abrams er ifølge Kristian Lindhardt også tredjegenerations-kampvogne.

Men der er forskelle, fordi Abrams-kampvognene er ældre og ikke lige så opgraderede som de nyeste Leopard 2-kampvogne.

- Alle kampvogne er i princippet lige som en bil. Der er nogle, der kører i Opel, og så er der nogle, som kører i Jaguar.

- Så i princippet kan de det samme. Men der er også noget med, at en Opel kan være både ny og gammel, og det samme kan en Jaguar. Og så er der forskellige typer, siger han.

Selv om kanonerne på de to kampvogne i princippet er den samme, er der forskelle på både skydesystem og motor- I Abrams-kampvogne sider en turbinemotor, "der bruger en hulens masse brændstof".

Det er ikke et problem for amerikanerne, der har masser af brændstof tilgængeligt. Men det kan være et problem, hvis man ikke har samme logistiske set up, fortæller Kristian Lindhardt.

Oven i det kan det skabe yderligere logistiske udfordringer, at Leopard 2-kampvogne og Abrams-kampvogne ikke bruger samme reservedele. Det betyder, at personale skal uddannes til at håndtere begge typer kampvogne.

Danmarks kampvogne er den nyeste Leopard-kampvogn, kaldet 2 A7. Den er ifølge Kristian Lindhardt verdens mest moderne kampvogn. Ud over Danmark er det kun Tyskland, som råder over dem.

- Teknologien i Leopard 2 A7 er så avanceret, at jeg, der selv har kørt Leopard II A5 og er ansat i Forsvaret, ikke må kigge ind i tårnet.

- Så den er meget avanceret. Men det er jo op til politikerne, at træffe beslutningen om de danske kampvogne skal sendes til Ukraine eller ej.

/ritzau/