Det er et åbent spørgsmål, hvordan Thailands næste konge vil håndtere magten, siger lektor.

Thailands kong Bhumibol Adulyadej var en samlende figur, og hans død efter 70 år på tronen er med til at skabe usikkerhed om den politiske fremtid i landet.

Det vurderer Johannes Dragsbæk Schmidt, lektor i udviklingsstudier og internationale relationer på Aalborg Universitet.

Den thailandske konge døde torsdag efter længere tids sygdom.

- Der vil i første omgang være en ret kontrolleret sørgeperiode, hvor man vil sørge meget massivt. Det vil formentlig ske i fred og ro, og militæret vil gøre alt, hvad det kan, for at det ikke udvikler sig i en kaotisk retning, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

- Herefter er jeg temmelig overbevist om, at vi vil gå ind i en periode med mere ustabilitet i Thailand, lyder det videre.

Usikkerheden skyldes blandt andet, at kronprins Maha Vajiralongkorn efter alt at dømme overtager tronen. Han har et blakket ry, forklarer lektoren.

- Der er allerede kritik af ham nu, og der er en stor skepsis generelt i befolkningen, i forhold til om han vil kunne udfylde dele af den rolle, som hans far har udfyldt, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

Kronprinsen har blandt andet tre forliste ægteskaber bag sig og er ifølge lektoren kendt som "playboy og en charlatan".

Desuden har han et notorisk dårligt forhold til den thailandske militærjunta, der sidder på magten i landet.

- Han (kronprinsen, red.) vil gerne træffe sine egne beslutninger, og det er et stort spørgsmål, om de vil kunne samarbejde, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

Kong Bhumibol blev 88 år gammel. Han overtog tronen i 1946. Kronprins Maha Vajiralongkorn er 64 år.

/ritzau/