Næsten alle danskere har nok på et tidspunkt haft legetøj fra Lego, men blandt de mange små figurer findes der ikke en eneste figur med et handicap.

Lego ekskluderer 150 millioner handicappede børn i verden, fordi de ikke repræsenterer handicappede i sine produkter, skriver Rebecca Atkinson i en klumme i The Guardian.

Selvom samfundet generelt er blevet bedre til at vise hensyn til personer med et handicap ved eksempelvis at lave ramper, som kørestole kan rulle op ad.

Når det kommer til legetøj til handicappede børn, er der dog ikke meget ligestilling, skriver Rebecca Atkinson, som i foråret var med til at lancere kampagnen #ToyLikeMe, der vil have den globale legetøjsindustri til at repræsentere handicappede.

Men har de store firmaer, som eksempelvis Lego, et moralsk ansvar for at inkludere handicap i sine produkter, spørger hun.

Hun mener, at man kan argumentere for, at figurer i kørestole sikkert ikke vil sælge i store mængder, men nærmere vil være et niche-produkt. Men på den anden side mener hun, at store firmaer måske skulle lade salgstal være salgstal og nogle gange gøre noget i en større sags tjeneste.

Rebecca Atkinson frygter lidt, at Lego måske er bange for at gøre kunderne vrede, hvis de bliver kædet sammed med handicappede. Eller måske tror Lego ikke, at børn vil lege med handicappede figurer.

Men selv hvis børn ikke har lyst til at lege med figurer, der er handicappede, betyder det så, at Lego og andre legetøjsproducenter skal lade være med at lave legetøjet, spørger hun retorisk.

Svaret fra Rebecca Atkinson er, at det handler om mere end salgstal. Det handler om at ændre kulturelle opfattelser. Firmaer som Lego skal bruge sin magt til gode formål, mener hun.

For de handicappede børn har det nemlig en kæmpe effekt af den positive slags, hvis et firma som Lego støtter dem ved at lave figurer, der afspejler de handicappedes liv, mener Rebecca Atkinson. Det vil få børnene til at føle sig som en naturlig del af samfundet.

Også for børn uden handicap vil det være en gevinst, når de så møder nogle med et handicap i det virkelige liv. Det er en win-win situation, men det ser ud til, at Lego ikke vil lege med, skriver Rebecca Atkinson i klummen i The Guardian.