Synes du, at Lego-familien med en formue på 122,7 milliarder kroner er stenrig, så bare vent til du ser de beløb, som de rigeste familier på den anden side af Sundet har.

Med en anslået formue på 122,7 milliarder kroner ifølge Berlingske Business Magasins seneste opgørelse over landets rigeste, er Lego-familien med afstand Danmarks rigeste familie.

Men den stenrige Billund-families formue blegner i forhold til de rigeste svenskere.

På den anden side af Sundet er man nemlig rigtig god til at skabe milliardformuer - og det endda nogle rigtigt store nogle af slagsen.

Tilsammen har Sveriges fire rigeste familier en formue på 1216 milliarder svenske kroner (969 milliarder danske kroner), hvilket er knap en tredjedel af landets bruttonationalprodukt.

Det skriver den svenske avis Expressen.se

Men de kan da bestemt også noget med at opfinde ting og koncepter, de svenskere. Ikea, H&M og Tetrapak er alle svenske opfindelser. Og det kan ses på antallet af svenske rigmænd.

Ifølge professor i nationaløkonomi, Daniel Waldenström, er antallet af milliardærer i Sverige nemlig relativt højt.

»Der findes ikke mange sammenligninger af antallet af milliardærer i Sverige sammenlignet med andre lande. Men de, der findes, viser, at der er en højere andel milliardærer i Sverige end i andre lande,« siger eksperten til Expressen.se.

Han tilføjer, at det også ser ud til, at Sverige har den højeste andel milliardærer, der bor uden for landet.

Listen over de rigeste svenskere er udarbejdet af erhvervsmagasinet 'Veckans Affärer', og det er næppe overraskende for nogen, at toppen indtages af Ikea-familien.

1. Ikea

Med en formue på 610 milliarder svenske kroner  (svarende til 486 milliarder danske kroner) indtager Ikea-overhovedet Ingvar Kamprad suverænt førstepladsen over de rigeste svenskere.

Møbelgiganten er blevet en verdensomspændende succes, siden den blev grundlagt i 1943, og den 89-årige stifter har fortsat en finger med i spillet.  Faktisk er Ikeas samlemøbler blevet så stor en succes, at Ingvar Kamprad er en af verdens rigeste personer.

Selv om Ingvar Kamprad efterhånden er en aldrende herre, så er arvefølgen i Ikea endnu ikke helt fastlagt. Familien er yderst pressesky og har ikke afsløret, om det er meningen, at en af Ingvar Kamprads tre sønner skal overtage styrepinden i møbelmastodonten.

De tre sønner, Mathias (46), Jonas (49) og Peter (51) er alle milliardærer og ifølge expressen.se gode for otte milliarder hver. Sammen driver de Ikano-koncernen.

Mens Peter Kampran skulle være bosat i Bruxelles og Jonas Kamprad er bosat i London, så er København den senest kendte adresse på Mathias Kamprad . Ifølge svenske medier bor han i København, selv om andre oplysninger tyder på, at han kan være flyttet til London.

2.  H&M

Sveriges næstrigeste familie er også en, som de fleste danskere har stiftet bekendtskab med. Det er nemlig familien bag tøj-kæden H&M.

Tøjkoncernen har skabt så stor en formue for sine ejere, at stifterens søn, 68-årige Stefan Persson, er Sveriges andenrigeste mand med en formue på 237 milliarder svensker kroner ( 188,87 milliarder danske kroner).

Tøj-kæden, der blev grundlagt i 1947, styres i dag af tredjegeneratiom - nemlig af 40-årige Karl-Johan Persson, der er søn af Stefan Persson.

Karl-Johan Persson og hans to søskende har hver en formue på anslået otte milliarder svenske kroner.

3. Tetrapak

Nummer tre på listen med en formue på 103 milliarder kroner  (82 milliarder danske kroner) er emballage-arvingen Hans Rausing.

Familien Rausing blev rige, efter at Hans Rausings far, Ruben Rausing, i 1951 grundlagde emballagevirksomheden Tetrapak. Det revolutionerede fødevareindustrien, at man pludselig kunne putte mælk og andre fødevare i papkartoner.

Virksomheden blev drevet videre af Hans Rausing og hans bror, Gad Rausing. Hans Rausing er i dag 89 år og bosiddende i England, mens Gad Rausing døde i år 2000.

Hans Rausings to børn, Sigrid og Hans-Kristian Rausing bor i  London.

Især Hans-Kristian Rausing har været meget i medierne de senere år på grund af et omfattende stofmisbrug samt på grund af sin indblanden i konen Evas mystiske dødsfald i deres fælles hjem i 2012. Hun døde tilsyneladende af en overdosis, men han informerede ikke myndighederne om dødsfaldet. I stedet lod han liget ligge og rådne op derhjemme, hvilket en britisk domstol efterfølgende straffede ham for med ti måneders betinget fængsel.

Hans-Kristian og Sigrid Rausing har hver en formue på omkring 2,1 milliarder svenske kroner, mens Gad Rausings tre voksne børn, Jørn, Finn og Kirsten hver har en formue på 42 milliarder kroner.

4. Lundberg

På en fjerdeplads over Sveriges rigeste familier finder mand familien Lundberg. Forretningsmanden Fredrik Lundberg, der er søn af entreprenøren Erik Lundberg.

Han er god for 29 milliarder svenske kroner svarende til 23 milliarder danske kroner.

Erik Lundberg grundlagde familieformuen i 1944.

Andre læser også