LEGO planlægger at bygge en helt ny fabrik i Vietnam. Det sker blandt andet for at holde trit med det stigende behov for de små plastikmursten i Asien.

Det privatejede danske firma – Kirk-dynastiet er Danmarks rigeste – siger, at de vil investere næsten syv milliarder kroner i projektet.

Den nye fabrik bliver den anden i Asien, efter af LEGO åbnede den første i Kina i 2016. Det skriver Reuters.

Den skal bygges i Singapore Industrial Park III i provinsen Bihn Duong. Fabrikken skal efter planen begynde produktionen i 2024, og der skal ansættes omkring 4.000 mennesker.

Vietnameseren Hoang Dang, der er industriel designer, har elsket LEGO, siden han var barn.
Vietnameseren Hoang Dang, der er industriel designer, har elsket LEGO, siden han var barn. Foto: Minh Nguyen
Vis mere

LEGO oplever en hidtil uset succes i Asien. De har set vækst på langt over ti procent om året siden 2019.

Efterspørgslen ser nu ud til at overgå forsyningerne fra deres kinesiske fabrik på mellem til lang sigt, oplyser Legos Chief Operations Officer Carsten Rasmussen til nyhedsbureauet Reuters.

»Væksten i Kina og Asien er fantastisk, og vi kan se, at vi med tiden får brug for større kapacitet,« siger han. Han peger på den voksende middelklasse og det høje antal fødsler i regionen, som en del af årsagen.

Opførelsen af fabrikken er et led i Legos årtier gamle strategi. Produktionen skal ske så tæt på køberne som muligt – det medvirker til at holde udgifterne nede.

En LEGO-inspireret park er under opførelse ved byen Chuncheon, 85 kilometer nordøst for hovedstaden Seoul i Sydkorea i 2021.
En LEGO-inspireret park er under opførelse ved byen Chuncheon, 85 kilometer nordøst for hovedstaden Seoul i Sydkorea i 2021. Foto: YONHAP
Vis mere

Fabrikken bliver også Legos første, der bliver karbonneutral. Det skal ske ved at matche energiforbruget med solpaneler på taget, og fra en nærliggende farm.

Selvom LEGO stadigvæk producerer 'mursten' af oliebaseret plastik, så har den lovet forbrugerne, at de bliver erstattet af nogle, der bliver lavet af mere energivenlige materialer, inden årtiet er forbi.

Fabrikken bliver en 'betydelig faktor' i LEGOs årlige produktion af godt 100 milliarder 'mursten'.

LEGO har i forvejen fabrikker i Mexico, Ungarn, Kina, Tjekkiet og Danmark.

Andre læser også