Årets klatresæson på Mount Everest vil gå over i historien som en af de værste.

NEPAL: Ni bjergbestigere og tre nepalesiske guider blev fredag dræbt på Mount Everest i den hidtil værste lavineulykke, der har ramt bjergbestigere på bjerget.

Sidste år blev otte dræbt i sommersæsonen.

Ifølge Reuters ramte lavinen den mest populære rute til bjergtinden i 8.850 meters højde, som flere hundrede bjergbestigere og lokale hjælpere hvert år forsøger at nå op til.

En embedsmand i turistministeriet, Madhusudan Burlakoti, siger til Reuters, at helikoptere og redningsmandskab til fods er sendt til ulykkesområdet.

Flere end 4.000 bjergbestigere har været på toppen af Mount Everest, siden tinden første gang blev besteget i 1953 - og omkring 250 har mistet livet under forsøget.

Ifølge BBC skete lavineskredet lige over Everest Base Camp i 5.800 meters højde, hvor lokale guider - også kaldet sherpaer - var klatret op for at gøre linerne klar til bjergbestigerne.

Den hidtil værste ulykkessæson var i 1996, hvor 15 bjergbestigere omkom.

I år 2000 omkom en 27-årig dansker på Mount Everest, da han styrtede i døden, efter han sammen med en kammerat kort før målet måtte opgive at nå op til toppen på grund af en snestorm.