Danmark har 120 millioner kroner tilbage til humanitær hjælp i år. Det kommer nu en række lande til gode.

De store humanitære katastrofer er i den sidste del af året udeblevet. Det betyder, at Udenrigsministeriet ikke har haft brug for sin reserve til pludselige katastrofer på 120 millioner kroner.

Dermed er der andre, som kan nyde godt af pengene, der bliver sendt til blandt andet Zimbabwe, Yemen, Afghanistan og Burkina Faso.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe.

- Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål - og dem er der desværre nok af, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen.

Reserven går under navnet Tsunamibevillingen. Den blev oprettet, efter at en kraftig tsunami i juledagene 2004 ramte en række lande i Sydøstasien med kaos til følge.

Dengang var Udenrigsministeriets penge til humanitære katastrofer allerede brugt, hvorfor Danmark ikke kunne hjælpe i det ønskede omfang.

Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der pludselig skulle opstå en katastrofe på en af årets sidste dage.

De overskydende penge går til indsatser i akutte og langvarige kriser, hvor den aktuelle situation og fremtidsudsigter bliver vurderet til at være af særlig alvorlig karakter.

Zimbabwe i det sydlige Afrika får 20 millioner kroner. Det vurderes, at 60 procent af landets befolkning på 14 millioner sulter. Og ifølge FN vil situationen kun blive forværret.

Også Afghanistan, hvor store dele af befolkningen sulter, får 20 millioner kroner til fødevarehjælp. Bistanden til de to lande går via FN-programmer.

Der er desuden bevilget 20 millioner kroner til Burkina Faso.

Det vestafrikanske land er hårdt ramt af konflikt med islamistiske grupper i de nordlige dele af landet og fordrivelse af op mod en halv million mennesker. Dette bidrag er givet til Unicef.

Dertil er der givet millionbidrag til Kenya, Sudan, Palæstina, herunder især Gaza, og FN's Centrale Humanitære Fond. Fonden har til formål at sikre fleksibel og hurtig hjælp i humanitære kriser.

/ritzau/