Sygdommen ebola fortsætter med at sprede sig i DRCongo, hvor 26 er døde. Flere syge nægter at få behandling.

København/Mbandaka. Der er risiko for, at et ebolaudbrud i DRCongo snart spreder sig voldsomt.

Det vurderer Astrid Opstrup, der er sygeplejerske for Læger uden Grænser og til stede i den nordvestlige by Mbandaka.

- Vi er virkelig bange for, at det her kan gå rigtig galt at det eksploderer.

- Vi oplever, at folk ikke vil i behandling, fordi de ikke ved, hvad ebola er. De tror simpelthen ikke på, at det er noget, der eksisterer. Det samme oplevede jeg under det store ebolaudbrud i Sierra Leone i 2014, siger hun.

I 2014 brød sygdommen ebola ud i Vestafrika, hvor den fortsatte frem til januar 2016. Over 11.300 mennesker blev dræbt af sygdommen, der har influenzalignende symptomer i begyndelsen.

Mbandaka er en havneby ved Congo-floden med 1,5 millioner indbyggere. Fra byen er der en del trafik til blandt andet hovedstaden Kinshasa, der har en befolkning på ti millioner.

En del smittede tror, at de har influenza eller malaria, og det får folk til at holde sig væk fra behandlingsstederne. Det kan dog få store konsekvenser, advarer Astrid Opstrup.

- Vi ved, at der er mange, der allerede er smittet og måske allerede har symptomer på sygdommen, men som ikke kommer til behandling.

Derfor er Læger uden Grænser begyndt at lave opsøgende arbejde i lokalsamfundet.

Her informerer de om sygdommen og opfordrer folk til at holde øje med symptomer samt at blive tjekket, hvis familiemedlemmer bliver syge.

- En af vores patienter på isolationscenteret har i den nærmeste familie cirka 10 til 15 personer, som kan være smittet, og det er nok lavt sat. Sådan er det for alle smittede, siger hun.

Ifølge Astrid Opstrup kommer der nye smittede til hver dag.

Astrid Opstrup skulle egentlig have behandlet mæslinger i landet, men på grund af den alvorlige situation blev hun sat på en akutliste og rykket til Mbandaka.

Her oplærer hun lokale sygeplejersker i behandling af syge på det midlertidige behandlingscenter, hvor syv personer i øjeblikket behandles.

Inden for de kommende dage står et nyt ebolabehandlingscenter efter planen klar. Det får omkring 40 sengepladser.

Der findes ingen kur mod ebola, men patienter behandles ved at få sukkerholdig væske, malariabehandling, bredspektret antibiotika, vitaminer og en kalorierig pasta, som normalt gives til underernærede børn.

Det skal gøre smittede modstandsdygtige over for ebola.

Astrid Opstrup kalder udbruddet for begyndelsen, og hun frygter, hvor det ender.

- Ved det store udbrud i Vestafrika i 2014 var der enormt mange patienter. Jeg tænker selvfølgelig også på nu, om det er det, vi risikerer.

- Det kan det sagtens være, fordi det er ikke kun i Mbandaka, hvor jeg er, at der er udbrud. Det er allerede flere steder i denne region af landet, siger hun.

Der er endnu ingen hjemrejsedato for Astrid Opstrup, der ankom til Mbandaka 15. maj. Normalt bliver man i fire til seks uger, oplyser hun.

Søndag holder Læger uden Grænser landsindsamling. På grund af situationens alvor i DRCongo, har organisationen valgt at øremærke en del af pengene til bekæmpelsen af ebola.

/ritzau/