Cirka 15.500 danskere taber hvert år kampen til kræft. I manges øjne en frygtet sygdom, men en britisk læge synes, det er en god måde at dø på. Faktisk den bedste.

Spørger man lægen Richard Smith, »bør vi stoppe med at spilde milliarder på at forsøge at helbrede kræft.« Ifølge ham er det en sygdom, som giver mulighed for at sige farvel og forberede sig på døden. Sammenlignet med pludselige dødsfald, organsvigt eller den lange, seje kamp med demens.

Det skriver engelske Independent.

»Man kan sige farvel, reflektere over sit liv, efterlade sidste beskeder, besøge særlige steder en sidste gang, lytte til sin yndlingsmusik, læse foretrukne digte og forberede sig, i forhold til det man tror på, til at møde sin skaber eller nyde evig glemsel,« sådan skriver læge Richard Smith i et blogindlæg i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal, som han redigerede frem til 2004.

Se også: Videoen der (nok) gør dig glad helt ned i maven: Her giver politiet kræft-ramte Jonathan en fantastisk oplevelse

Selv pointerer han, at det måske er en romantisk måde at anskue døden på, men at det er muligt at opnå med kærlighed, morfin og whisky.

»Man bør holde sig væk fra overambitiøse onkologer (kræftlæger, red.) og stoppe med at spilde milliarder på at forsøge at helberede kræft - potentielt kommer vi til at lide en langt mere forfærdelig død,« siger Richard Smith.

I sit blogindlæg fortæller lægen, at når han spørger folk, hvordan de helst vil dø, så foretrækker folk at dø pludseligt. Ifølge Richard Smith er det en beslutning, som kan være nem for personen selv, men det kan være svært for de pårørende, fordi det netop sker pludseligt.

Det er dog ikke kun den pludselige død, som kan være svær. Selv fremhæver Richard Smith demens, som den mest forfærdelige måde at dø på, fordi personen langsomt slettes.

Richard Smith var redaktør på British Medical Journal frem til 2004. Nu er han formand for ICDDR, b (tidligere International Centre for Diarrhoeal Disease Research i Bangladesh) og formand for bestyrelsen i 'Patients Know Best'.