En fransk domstol udsteder for første gang bøder for at bryde forbuddet mod at bære burka.

For første gang har en fransk domstol udstedt bøder for at overtræde forbuddet mod burkaer i det offentlige rum. På anklagebænken torsdag var to kvinder, der havde båret den heldækkende niqab.

Den 32-årige Hind Ahmas og den 36-årige Najate Nait blev idømt bøder på henholdsvis 120 og 80 euro. De to kvinder siger, at de vil appellere afgørelsen, og at de er klar til at gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Den ene af kvinderne skulle allerede i maj have været stillet for en dommer, men hun blev nægtet adgang til retten, fordi hun ikke ville fjerne sin niqab og vise sit ansigt.

De to kvinder blev begge anholdt i maj foran rådhuset i Meaux 50 kilometer øst for Paris.

De havde medbragt en fødselsdagskage til borgmesteren, Jena-Francois Cope, der også er formand for præsident Nicolas Sarkozys parti UMP. Det var UMP, som fik gennemtrumfet burkaforbuddet i parlamentet.

Politiet har tidligere udstedt bøder på stedet til muslimske kvinder, der har trodset forbuddet, efter det trådte i kraft i april.

De franske myndigheder skønner, at kun 2000 muslimske kvinder går totalt tildækket i Frankrig. Der lever mellem fire og seks millioner muslimer i Frankrig.

Kritikere siger, at burkaforbuddet blev vedtaget for at slå politisk mønt på modviljen over for indvandrere.

/ritzau/AFP