Barzani opfordrer verdens stormagter til at "respektere millioner af menneskers vilje.

Erbil. Iraks kurdiske leder, Masoud Barzani, siger tirsdag, at kurderne har stemt ja til uafhængighed ved en folkeafstemning i den nordlige del af landet.

I en tv-tale siger Barzani, at "ja-siden vandt", og han opfordrer Iraks centrale regering til at gå ind i en "seriøs dialog" i stedet for at true Den Kurdiske Regionale Regering med sanktioner.

Han nævnte ingen detaljer om udfaldet af folkeafstemningen. Foreløbige resultater tyder på, at omkring 72 procent af vælgerne deltog i afstemningen, hvor over 90 procent øjensynligt har stemt for et uafhængigt Kurdistan i det nordlige Irak.

- Vi forsikrer det internationale samfund om vores vilje til at engagere os i en dialog med Bagdad. Folkeafstemningen har ikke haft til formål at fjerne grænsen mellem Kurdistan og Irak eller til at fastholde den som en urokkelig kendsgerning, siger han.

Den irakiske regering havde forinden udelukket forhandlinger om en løsrivelse, og både Tyrkiet og Iran støtter Bagdad i en hård kurs over for kurdernes krav.

- Vi står måske over for hårde tider med afsavn, men vi vil klare og igennem dem, siger Barzani, som opfordrer verdens stormagter til at "respektere millioner af mennesker vilje."

I Bagdad siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, at forhandlinger er udelukket.

- Vi vil ikke opgive Iraks enhed og suverænitet. Det er vores nationale pligt at stå fast, siger Abadi.

Ordstriden mellem de to ledere blev optrappet efter, at den irakiske regering havde givet Kurdistans Regionale Regering tre dage til at overgive kontrollen over dets lufthavne til de centrale myndigheder.

Hvis det ikke sker vil der blive indført en international luftembargo mod området, siger den irakiske premierminister.

Bagdad bad i sidste uge andre lande om at indstille direkte flyvninger til de internationale lufthavne i Erbil og Sulaimaniya i det territorium, som styres af Kurdistans Regionale Regering.

Kun Iran har indført en sådan embargo, men også Tyrkiet står tæt sammen med Bagdad i striden. Iran, Irak og Tyrkiet er alle lande med kurdiske mindretal, og de har alle fordømt folkeafstemningen som en trussel mod stabiliteten i en region, som i forvejen er hærget af krige.

/ritzau/AFP