Præsident Assad bliver betegnet som en mand uden virkelighedsfornemmelse af den store omverden, undtagen af vennerne i Iran. Selv tilhængere i Syrien tvivler på ham.

SYRIEN: Mens den vestlige verden fordømmer den tale, som Syriens præsident, Bashar al-Assad, holdt i Damaskus søndag, er Iran det eneste land, der jubler over Assads krav om et stop for udenlandsk støtte til oprørerne og om, at oprørerne nedlægger våbnene.

Reuters skriver, at set med iranske briller har Assad afvist at bruge vold, og han tilbød i talen »en omfattende politisk proces«, for at gøre en ende på konflikten i landet,

Det er ikke mange dage siden, at FN efter omfattende analyser opskrev antallet af dødsofre for konflikten til 60.000.

Iran har siden konflikten brød ud støttet præsident Assads regime og betegnet oprørerne som terrorister.

Den iranske udenrigsminister Ali Akbar Salehi betegner dog overfor det statslige nyhedsbureau IRNA, talen som led i en fredsplan:

- Planen afviser vold og terrorisme samt enhver udenlandsk indblanding og udstikker en fremtid for landet gennem en omfattende politisk proces, lyder det fra Irans udenrigsminister.

Selv om Bashar al-Assad under og efter talen i Damaskus’ operahus blev hyldet af tilhængere, ser virkeligheden i Syrien, herunder Damaskus, helt anderledes ud.

Operaen ligger i det kvarter, hvor Bashar al-Assad normalt opholder sig, men kort tid efter, at de sidste hyldestråb havde runget, bragede granater ned i et boligkvarter kun fem kilometer fra operabygningen, og samtidig brød der nye kampe ud få kilometer fra operaen ved vejen til den internationale lufthavn.

Mandag fortsatte kampene i og omkring hovedstaden samt i byen Aleppo og i Idlib-provinsen mod nord.

Flertallet af de indbyggere der støtter Bashar al-Assad tænker eller siger formentlig, som kvinden »Aliaa« til Reuters:

- Jeg er enig med ideerne, men ord er virkelig kun ord, indtil han (præsidenten) gør noget aktivt, og han har brug for at gøre noget. Men alligevel: Alt, hvad han foreslår nu, er for sent. Oprørerne stopper ikke.

I et andet af Damaskus’ kvarterer, som er blevet ramt af adskillige bombeangreb, siger en indbygger:

- Her tager ingen notits af talen, her bekymrer folk sig alene om mad og elektricitetsforsyningen.

George Sabra, vicepræsident for Den Nationale Koalition, som Assad i sin tale betegnede som »Vestens dukker«, siger til Reuters, at talen end ikke fortjener at blive kaldt »et initiativ«:

- Vi ser den nærmere som en erklæring, der vil forlænge hans krig mod det syriske folk, siger vicepræsidenten.

Talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland, betegner Assads tale som »ude af trit med virkeligheden«.

Oprørerne har nu kontrol over store dele af landets nordlige og østlige del samt de fleste grænseovergange til Tyrkiet og en lang række forstæder til Damaskus.

Til gengæld har Assads styrker stadig kontrol med Middelhavskysten, store dele af syd samt militærbaser og lufthavne over hele landet.

Oprørerne klager over, at deres langsomme fremrykning skyldes, at de har for få taktiske våben i forhold til Assads luftvåben og hans mellemdistance missiler.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.