Hun beundrer Obama, sammenlignes med Kennedy og agerer som Washington. Melania Trump kan skrive historie som USA's førstedame.

Melania Trump er stille. Hun er dykket ned under overfladen og har overladt scenen til sin mand og hans datter Ivanka. Bliver hun ved med det, vil hun bryde med forventningerne og måske gå over i historien som nyskabende.

Fru Trump drømmer om at ændre børn og unges adfærd på sociale medier. Det bliver hendes hovedfokus som førstedame – et sikkert valg for en mor til en 10-årig, men måske et knap så sikkert valg for en hustru til en cyber-mobber på Twitter.

»De fleste førstedamer har en ’cause’ eller en sag. Trump er ikke begyndt på sin sag endnu, så det kan gå begge veje for hende. Og sådan er det at være førstedame. Hun skal balancere i nogle positioner, hvor hun skal passe på, så hun ikke bliver for politisk, fordi det ikke bliver særlig godt modtaget, og det ligger uden for hendes rolle,« siger Katrine Meldgaard Kjær, der er ph.d. studerende ved Syddansk Universitet.

Hun har studeret tidligere førstedamers ageren i rollen som præsidentens kone, og hun forklarer, at den centrale men udefinerede rolle skal balanceres meget nøje i offentlighedens øjne.

FLOTUS

FreeMelania er blevet et populært hashtag på sociale medier, fordi hun virker kuet, underdanig, måske endda ulykkelig i sin rolle som Donald Trumps hustru. Men er hun det? Og hvilken slags FLOTUS – First Lady of the United States – bliver Melania Trump?

De første 20 dage er gået, siden hun officielt indtog et de facto ubetalt job i regeringen.

»Ingen har ansat hende, og der er ingen formelle beskrivelser eller officiel myndighed, men førstedamen får et job, fordi hun, ofte flere årtier forinden, er gift med en mand, som bliver valgt til præsident«.

Sådan beskrives rollen af Jean Wahl Harris fra University of Scranton. En besynderlig rolle, som hver enkelt førstedame gennem tiden gør til sin egen.

Trump beundrer i hvert fald sin forgænger. Det kom frem, efter at hendes første tale på det republikanske konvent havde passager, der stammede fra Michelle Obamas tale i 2008. Det er senere blevet forklaret, at beundringen havde fået Melania Trump til at citere dele af talen til taleskriveren, der så skrev det direkte ind.

Melania Trump beundrer Michelle Obama, har Trump-administrationen fortalt, efter hun kopierede dele af Obamas tale fra 2008.
Melania Trump beundrer Michelle Obama, har Trump-administrationen fortalt, efter hun kopierede dele af Obamas tale fra 2008. Foto: MANDEL NGAN
Vis mere

Stilikonet Jackie

Melania Trump har sat sig selv på bænken og i stedet indskiftet Ivanka Trump. Hun udfører i øjeblikket enkelte opgaver, der normalt ville være præsidentfruens.

»Jeg tror, at Trump-administrationen vil have, at Melania bliver et stilikon, ligesom Jackie Kennedy var. Men det er klart, at det har været et problem, at nøgenbilleder med hende har floreret. På den måde er der i hvert fald i offentlighedens syn nogle skår i fremstillingen,« siger Katrine Meldgaard Kjær.

Siden Kennedy-familien er forventningerne til førstefruen steget. Nu kan man ikke bare være en god hustru og en god mor, men man skal også være en kendis, der bliver set af nationen og verden, og som har projekter, der er gode for nationen.

Trump-administrationen håber, at Melania Trump vil fremstå som et stilikon og forbillede, ligesom Jackie Kennedy var i begyndelsen af 1960'erne.
Trump-administrationen håber, at Melania Trump vil fremstå som et stilikon og forbillede, ligesom Jackie Kennedy var i begyndelsen af 1960'erne. Foto: TIMOTHY A. CLARY
Vis mere

At blive hjemmets dronning, som Jackie var, kræver i sagens natur, at Trump-familien bliver samlet i Washington, og det er ikke Melania Trumps plan. Hun bliver boende i New York på grund af sønnens skolegang.

Hun er dog ikke den første præsidentfrue, der tøver med at flytte til hovedstaden. Faktisk var det også tilfældet for nationens første præsidentfrue nogensinde.

Ligesom Martha Washington

Martha Washington var ulykkelig over at være gift med den mand, der blev nationens første præsident. George Washington havde været væk fra sin familie i lang tid, da han styrede slagets gang under uafhængighedskrigen, og Martha Washington mente, hun havde lidt nok for nationen i sin mands navn.

Melania Trump (tv.) bliver boende i New York for at være sammen med sønnen Barron (th.). Familien ønsker ikke, han skal skifte skole, og derfor bliver de boende i Trump Tower, New York.
Melania Trump (tv.) bliver boende i New York for at være sammen med sønnen Barron (th.). Familien ønsker ikke, han skal skifte skole, og derfor bliver de boende i Trump Tower, New York. Foto: RICK WILKING
Vis mere

Der gik en hel måned fra George Washington blev valgt, før hustruen forlod sit hjem i Mount Vernon, og dagen efter hendes ankomst stod arbejdet klar til at blive udført. Hun skulle være den perfekte værtinde for alverdens festligheder og sociale sammenkomster i præsident-boligen i den daværende hovedstad New York.

Ligesom Martha Washington er Melania Trump en mere egenrådig førstedame, der ikke bare sådan bukker under for nationens forventninger. På den måde skiller hun sig ud fra Jackie Kennedy og Michelle Obama, der var polerede og gjorde, hvad der forventedes af dem.

Melania Trump er en anderledes førstedame, der ligesom Martha Washington ikke flytter til mandens bolig med det samme.
Melania Trump er en anderledes førstedame, der ligesom Martha Washington ikke flytter til mandens bolig med det samme. Foto: Carlos Barria
Vis mere

Nogle ser fru Trumps beslutning om at blive boende som et tegn på, at hun ikke ønsker rampelyset, at hun ønsker at være væk fra sin mand eller noget helt tredje. Men det kan i sagens natur også være en historisk liberalisering af førstedamens rolle. Det er hendes frie valg at blive defineret som værende andet end blot kvinden i Det Hvide Hus.