I årtier har luksus-krydstogtskibet sejlet rundt i Middelhavet. Nu skal det måske lægge til ved Sveriges kyst, og så bliver krydstogtsgæsterne skiftet ud med flygtninge.

Sverige er tæt på at underskrive en aftale med det amerikanske charterselskab US Shipmanager, som ejer krydstogtskibet Ocean Gala. Hvis aftalen bliver indgået, bliver skibet sejlet til Sverige, og her skal det fungere som asylcenter.

Tidligere har Sverige huset asylansøgere på hoteller og campingpladser, men de kontrakter er ved at udløbe, og derfor kommer de til at mangle hundredvis af senge til de mange flygtninge. Det problem kan krydstogtskibet være med til at løse.

»Jeg er meget glad. Det betyder, at vi er forberedt, så vi ikke risikerer at ende i en situation, hvor vi ikke kan give folk tag over hovedet,« siger lederen af det svenske udlændingestyrelse Migrationsverket, Willis Atkins, ifølge The Telegraph til avisen Aftonbladet.

Selvom antallet af asylansøgere, som kommer til Sverige, er faldet de seneste måneder og nu er nede på 700 om ugen, frygter Sverige, at tallet vil stige igen. I november kom der på blot en enkelt uge 10.000 asylansøgere til landet.

Med plads til 1.790 passagerer var Ocean Gala et af verdens største krydstogtskibe, da det i 1982 sejlede sin første tur. Skibet har blandt andet sejlet mellem New York og Bahamas og i Middelhavet. I december 2015 blev skibet dog omdannet til et flydende hotel, som ligger ved byen Brest i Frankrig.

Om skibet nu skal til Sverige og huse flygtninge afhænger af, om charterselskabet kan finde en kommune, som er villig til at have skibet liggende. Migrationsverket planlægger, at skibet skal lægge til ved havnen Härnösand, som ligger 270 kilomenter nord for Stockholm. Kommunen er dog kritisk.

Hvis ikke der bliver fundet en plads til skibet inden for to måneder, bliver kontrakten annulleret.