Forhåbentlig har du aldrig været involveret i en slåskamp, men det har dine forfædre måske: Vold og knytnæveslag har sandsynligvis påvirket, hvordan vores forfædres - og dermed vores - ansigter ser ud.

Et nyt studie slår fast, at det oftest er knoglerne i ansigtet, der brækker under en slåskamp.

De selvsamme ansigtsknogler blev mere og mere robuste gennem menneskets tidlige evolution, og det skyldes måske, at ansigtet har tilpasset sig vores voldelige slåskampe. Det skriver forskning.no i følge Videnskab.dk.

Mennesker og vores forfædre har for eksempel meget kraftige kæbeben. Tidligere teorier har gået på, at hominiderne udviklede et robust og solidt ansigt, fordi vi skulle tygge hård mad som frø og rødder.

Men nu mener forskere, at også øjenhulen, kindbenet og kæbemuskulaturen blev kraftigere for at kunne beskytte vores stamfædres ansigter fra slag.

Læs også på Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

De mener også, der er en klar forskel mellem køn, når det kommer til disse ansigtstræk.

For eksempel har både tidlige og moderne mænd meget kraftigere kæbe end kvinder. Hypotesen om ansigtsbeskyttelse kan forklare denne forskel, da det primært er mænd, der slås.

- Det er en yderst interessant og godt gennemarbejdet hypotese, men det er ikke sikkert, at den forklarer hele historien,« siger zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum til forskning.no.

Læs også på Videnskab.dk: Unge begår vold for spændingens skyld

De samme forskere har tidligere lanceret en hypotese om, at evolutionen har gjort vores knytnæve til et farligt våben. Når hånden er knyttet, bliver det fine system af sener, muskler og små knogler til en effektiv hammer.

Forskerne peger også på, at knytnæven bliver meget hård, og ansigtsknogler knækker lettere end knogler i hånden.

På den måde er slag med knytnæver en vellykket metode, og evolutionen har sørget for, at den har videreudviklet sig.

- Hvis dette stemmer, er det også naturligt at forestille sig, at slagets hovedmål, nemlig ansigtet, har udviklet sig i takt med knytnæven for at give bedre beskyttelse, siger forsker David Carrier

Læs også på Videnskab.dk: Aggressive mennesker har brede ansigter

Zoolog Petter Bøckman forklarer, at der er mange faktorer, der ligger bag, at vi er blevet mere svage med tiden.

- Vores forfædre havde meget grovere træk, og de så egentlig ældre ud, end vi gør. Nu har vi et yngre udseende, og nogle ansigtstræk er blevet mere eller mindre fremtrædende, fordi det er blevet mere attraktivt.

- Hvis vi havde mødt nogen, der levede for 100.000 år siden, havde vi nok syntes, at person var temmelig hæslig.

Læs også på Videnskab.dk: Piger tyr til vold for at få respekt

Et bredt firkantet ansigt med dybtliggende øjne kan give en god fysisk beskyttelse, men det kan også have udviklet sig sådan, fordi det ser barskt ud.

- Spørgsmålet er, om mennesker og specielt mænd er bygget til vold eller pynt, siger Petter Bøckman.

- Hvis du ser på chimpansen, er den i større grad bygget til vold, end vi er. De har en lang, kraftig snude med kraftige hjørnetænder, der kan bide hårdt og er tilpasset frugtspisning. Vi har fladere tænder, som skal male hårde rødder og frø.

Læs også på Videnskab.dk: Så vigtig er næsen for et smukt ansigt