Det klippemassiv, der truer med at udslette den schweiziske landsby Brienz, bevæger sig fortsat hurtigere og hurtigere.

Det oplyser myndighederne på Twitter:

»'The Island' bevæger sig meget hurtigt og fortsætter med at accelerere. Selvom antallet af nedfaldne stenblokke er faldet igen, er det fortsat ikke sikkert at færdes i landsbyen i øjeblikket,« skrev Albula/Alvra Kommune mandag formiddag.

Den 1. juni tweetede kommunen, at 'i de seneste par dage er antallet af nedfaldne sten øget markant', og at 'The Islands' hastighed fortsatte med at stige. Næste dag forlød det, at 'The Island øgede accelerationen'.

Tirsdag håber myndighederne at give bønder adgang til marker syd for landsbyen, så de kan høste græs til deres kvæg.
Tirsdag håber myndighederne at give bønder adgang til marker syd for landsbyen, så de kan høste græs til deres kvæg. Foto: Gian Ehrenzeller/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Brienz, der ligger i det østlige Schweiz i kantonen Graubünden, blev evakueret i begyndelsen af maj.

Det skete, efter at myndighederne vurderede, at to millioner kubikmeter sten risikerer at vælte ned over landsbyen og udslette den.

Beboerne har længe været vant til, at der kom små klippestykker væltende ned i deres haver, og en stor del af klippen over landsbyen, kaldet 'The Island', har flyttet sig op til 32 meter om året. Men tempoet er altså nu blevet speedet op.

Landsbyen er fortsat forbudt område, men myndighederne planlægger at give landbruget adgang til græsmarker tirsdag.

Mandag tweetede myndighederne, at de gør klar til at give bønder adgang til de lavest liggende enge tirsdag og de følgende dage.

'Disse områder er væsentlig mindre truet end landsbyen,' lød det i tweetet.

Bønderne skal ind på marken for at høste græs, forklarer Christian Gartmann, Albula/Alvra Kommunes kommunikationsmedarbejder.

Ifølge kommunen er adgangen til engene altafgørende for bøndernes mulighed for at drive landbrug i bjergområdet, skriver det schweiziske medie Tagesanzeiger.ch.

Det er kun folk, der skal deltage i høstarbejde, der får adgang til området.

De bliver udstyret med radioer, så de hurtigt kan evakueres.

Hver dag vil man genvurdere, om det er sikkert at færdes markområderne, der ligger neden for landsbyen.

Inden de får adgang til området tirsdag, vil sikkerheden igen blive vurderet.