Klimaforandringerne har mange konsekvenser, og nu går det også udover det, som mange mener er en vigtig del af en god bytur.

Alkohol.

Agaveplanten er nemlig truet af skiftende vejr, skriver CNN.

På listen over agave-baseret alkohol er blandt andet tequila, som er hovedkomponenten i mange drinks som for eksempel margarita. Den kan dog også drikkes rent med lidt salt og en citron på siden.

Agave-baseret spiritus var den hurtigst voksende spirituskategori i 2022, ifølge brancheorganisationen Destillered Spirits Council i USA.

Selvom agave er en tørketolerant plante, der kan trives i varmt vejr med lidt eller intet vand, er agaves livscyklus for skrøbelig til at udholde de store skift i vejret, som klimakrisen genererer.

Det forklarer Omanjana Goswami, en fødevare- og miljøforsker fra organisationen Union of Concerned Scientists, til CNN.

Selv hvis agaveplanten kan overleve de stigende temperaturer, er det ikke sikkert, at dens primære bestøver kan.

Nemlig den mexicanske langnæsede flagermus, der også bestøver mango og vilde bananer.

»Du ville ikke have tequila, hvis du ikke havde flagermus, for de er de eneste, der bestøver agaveplanten, der laver tequila,« siger Ron Magill, kommunikationsdirektør og dyrelivsekspert i Zoo Miami, til CNN.

Flagermus er mere sårbare i tørkeperioder, som der kommer flere og flere af. De er nemlig i større risiko for dehydrering end andre pattedyr i samme størrelse.