Efter at have siddet fanget i en oversvømmet grotte i hele 17 dage blev tolv thailandske fodbolddrenge og deres træner tirsdag reddet i sikkerhed. Men det var angiveligt tæt på, at redningsaktionen var endt i en katastrofe.

Glæden over, at redningsaktionen lykkedes, er stor. Men der er skår i den. For aktionen kostede et liv. Mens han arbejdede i Tham Luang-grotten, mistede en tidligere Navy Seal-dykker sit liv på grund af iltmangel.

Onsdag afslørede kontreadmiral i den thailandske flåde - Apakorn Youkongkaew - at det faktisk kunne være endt meget værre. Det fortæller han til Wall Street Journal.

»Det var heldigt, vi gennemførte redningsaktionen tirsdag, for grotten var fyldt med vand igen dagen efter,« siger han.

I alt 1.000 personer blev samlet i redningsarbejdet - blandt andet fra Kina, Japan, Australien, Laos og Myanmar. Vis mere

Det tog ti dage, før den første dykker fandt frem til det sted i grotten, hvor de 12 drenge fra fodboldholdet 'Wild Boars' sad med deres træner. Forholdene i grotten var svære for dykkerne - og meget farlige. Passagerne var så smalle, at de nogle steder blev nødt til at tage deres ilttanke af, for at komme igennem.

»Grotten var ikke lig nogen, vi nogensinde før har oplevet, der var så mørkt,« fortæller Apakorn Youkongkaew til The Guardian.

Forholdene i grotten var så udfordrende, at man på et tidspunkt mistede kontakten til to dykkerhold, som var blevet sendt ind i mørket, i hele 23 nervepirrende timer, forklarer han.

Thailandske myndigheder sagde, at den tiltagende regn kunne betyde, at man måtte lade drengene blive i grotten til efter regntiden. Det havde betydet, at de skulle have tilbragt flere måneder i grotten. Vis mere

Nogle timer efter, at den sidste person var blevet reddet ud af grotten, gik hovedpumpen, der pumpede vand ud, derudover i stykker. Og det kunne være endt i noget nær en katastrofe, fortæller en australsk dykker, som deltog i aktionen, til The Guardian.

For da pumpen svigtede, befandt der sig omkring 100 personer inde i grotten, hvor de var ved at rydde op.

»Vandstanden steg markant,« forklarer den australske dykker, som fortæller, at han også hørte flere skrige længere inde fra grotten, da det skete.

Det førte til, at de omkring hundrede personer hurtigt måtte flygte og løbe mod udgangen for at komme i sikkerhed.

Billede inde fra grotten under redningsaktionen. Vis mere

Det var tirsdag eftermiddag dansk tid, det lykkedes at få den sidste dreng og træneren ud af grotten og i sikkerhed.

'Vi er usikre på, om det er et mirakel, eller om det er ren videnskab. Men alle 13 personer er reddet,' skrev den thailandske flåde efterfølgende på sin Facebookside.

Alle drengene og deres træner er lige nu indlagt på Prachanukroh hospitalet i provinshovedstaden Chiang Rai, hvor de skal være indlagt i en uges tid, så lægerne kan overvåge deres helbred.

Billede inde fra grotten under redningsaktionen. Vis mere

Øverst kan du se en video med de første billeder af drengene på hospitalet.