Glastonbury Festival – en af verdens største festivaler – vil i år bruge gæsternes urin til at oplade mobiltelefoner.

Det såkaldte ’Pee Power’ (tis-energi, red.) vil gennem 40 urinaler omdanne festivalgængernes tis til strøm, som kan bruges til at oplade selvsamme personers mobiltelefoner og give lys på de nærliggende toiletter, skriver University of West England Bristol i en pressemeddelelse.

Faktisk er det ikke første gang, urinalerne bliver testet, men i år har de fået et ekstra boost. Men mens urinalerne de sidste to år blot har kunnet oplade telefoner, vil der i år også være informationstavler med opdateringer om festivalen.

Og hvordan kan det så overhovedet lade sig gøre?

Der findes nogle såkaldte brændselsceller, hvor bakterier spiser urinen og udsender elektroner, der kan oplade de batterier, der giver strøm til telefoner og lys.

Udviklerne af teknologien forventer, at der vil være knald på, fra festivalen skydes i gang, og at der kan være helt op til 1.000 liter urin om dagen – nok til at generere strøm til ti informationstavler.

Teknologien kan i princippet bruge hvilken som helst form for organisk materiale og lave det om til strøm.

Senere på året vil urinalerne for første gang blive testet udenfor England, hvor de vil blive afprøvet i Uganda.

På Roskilde Festival har der flere år været forsøg med at lave urin om til øl. Her var idéen, at de 54.000 liter urin, som festivalgængerne genererede i 2015, skulle bruges til at gøde de marker, hvor malten skulle stå.

Det skulle ifølge idémanden bag projektet og daværende kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer, Leif Nielsen, blive til hele 100.000 liter øl, sagde han i 2015.

Om tis-øllen 'Pisner', som er brygget af Nørrebro Bryghus, vil blive serveret for bidragsyderne på festivalen er ikke sikkert, da det i udgangspunktet kun er Carlsberg-producerede øl, der bliver langet over disken på festivalpladsen.

Her kan du se, hvordan øllen ser ud: