Modelfoto.
Modelfoto. Foto: Scanpix

I Sverige er der i disse dag en historie, der overskygger de fleste andre.

Historien er lavet at Aftonbladet-reporteren Kerstin Weigl, der fortæller historien om den 14-årige Josefin. Det er ikke hendes rigtige navn, men Aftonbladet er bekendt med den korrekte identitet. Hun blev tvangsfjernet allerede som et-årig og har gennem de seneste 13 år boet hos i alt 33 plejefamilier eller bosteder.

Som ni-årig blev hun betegnet som værende 'farlig', og det prædikat har hængt over hende lige siden. I dag bor Josefin i et sikret hus i Eskiltuna, hvor panserglas udgør vinduer, og otte plejere sørger for at passe på pigen.

Maskerne

Aftonbladet har produceret en 22 minutter lang film om Josefins historie, hvor der udelukkende er brugt tegninger til at illustrere historien, der bliver fortalt sideløbende i filmen.

Formålet med historien er ikke at udpensle, hvor farlig denne 14-årige pige i virkeligheden er. Det handler snarere om at afsløre, at noget er galt i det svenske system.

Kerstin Weigl blev i første omgang kontaktet af Josefins bonusmor, der berettede om denne 'farlige pige'. Den svenske journalist har fået indsigt i tusindvis af sider om den 14-årige piges sag, som hun systematisk opgjorde i excel-ark. Og her begyndte spørgsmålene at rejse sig: Er det i virkeligheden plejefamilier, institutioner og komunnerne, der har gjort Josefin så 'farlig'?

natascha

»Historien om Josefin blev gennemsigtig. Jeg så konsekvenserne af det, der er sket pigen, hvordan hændelser og konsvenser genopstod. Jeg så systemfejl,« siger Kerstin Weigl til en af Aftonbladets artikler om sagen.

Historien er blevet læst på skrift mere end to millioner gange siden offentliggørelsen mandag. Videoen er blevet set mere end en halv million gange. Den kan du se her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.